OVER ONS

Het Helders stadsmuseum is gevestigd in de oude muziekkoepel van het voormalig lyceum aan de Timorlaan. Tegenwoordig staat deze koepel ook wel bekend als het Paviljoen van Toen welke grenst aan het Timorpark in Den Helder.

Het stadmuseum bestaat officieel sinds 2018 en vanaf 2020 heeft het zijn intrek genomen in het Paviljoen van Toen. Het stadmuseum is nog klein van opzet maar de ambities zijn groot! 

In het stadsmuseum kunt u nu naast de wisselende exposities diverse artefacten te zien die elk een specifiek verhaal vertellen over de rijke geschiedenis van de stad Den Helder. 

Het museum is dan ook de schatkamer van de stad Den Helder in wording.

Visie en Ambitie
Het stadsmuseum heeft als ambitie om naast wisseldende exposities en het tonen van diverse artefacten in de nabije toekomst het verhaal van de rijke geschiedenis van de stad Den Helder te kunnen vertellen.

 

SCHENKINGEN & BRUIKLENEN

Onze collectie blijft groeien! Jaarlijks ontvangen we veel nieuwe foto’s en objecten waar een bijzonder verhaal aan vast zit. 

Wanneer een object zichtbaar en onzichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van een bijzonder verhaal, een bijdrage levert aan de geschiedenis van de stad of de gemeente Den Helder dan nemen we deze graag op in onze collectie.

Heb je dit soort zaken in huis en zoek je er een nieuwe bestemming voor? Stuur, voordat je naar het museum komt, eerst even een mail naar Collectie@heldersmuseum.nl

Indien mogelijk ontvangen we ook graag gelijk foto’s van de stukken, om gelijk een goed beeld te krijgen waar het om gaat.

STICHTING AFGESTOFT

De Stichting Afgestoft is de overkoepelende organisatie die het dagelijks beheer van het Paviljoen van Toen en het Helders Museum vertegenwoordigd. De stichting Afgestoft is een multifunctionele stichting op het gebied van de historie van Den Helder.
De stichting heeft zich ten doel gesteld om de historie van Den Helder onder jong en oud zichtbaar en toegankelijk te maken.

De stichting Afgestoft is opgericht op 30 april 2014 en vind zijn oorsprong bij stadshistoricus Cees Rondèl.
Cees Rondèl is o.a. bekend van zijn oude foto’s en ansichtkaarten en zijn meeslepende verhalen over de historie van Den Helder.

Het bestuur

Voorzitter: Dhr.  Jeroen Bodewus
Secretaris: Vacant
Penningmeester: Dhr. Laurens van Zoonen

Bestuursleden
Dhr. Lex Duijvelshoff.

Lid van verdiensten
Drs. Willem Hoekzema (oud burgermeester van Den Helder)
Dhr. Cees Rondél ( stadshistoricus en oud voorzitter van de stichitng Afgestoft)

DOELSTELLINGEN EN VISIE

Doelstellingen

De stichting heeft de volgende doelstellingen voor ogen:

De stichting stelt zich ten doel:
a. Het verleden van Den Helder toegankelijk te maken voor een breed publiek en wil dit delen met een ieder die zich hierin interesseert om de historie levend te houden.
b. Het wekken van interesse voor de historie van de gemeente Den Helder onder jong en oud vanuit een maatschappelijk oogpunt.

De stichting tracht haar doel te bereiken door:
a. Op basis van historisch fotomateriaal thema- tentoonstellingen, lezingen, het inrichten van etalages en andere interactieve activiteiten in het breedste zin van het woord te organiseren.
b. De historie bereikbaar te maken en naar de mensen toe te brengen door de verschillende activiteiten op bereikbare plaatsen, kosteloos te organiseren.

De stichting heeft hierbij geen winst oogmerk en bekostigt zijn activiteiten vanuit schenkingen verkregen van donateurs of sponsoren.