892 – Spoorstraat

Vandaag lijkt het mij eens een goed idee om een bezoek aan de Spoorstraat te brengen maar dan de Spoorstraat uit een wel heel erg ver verleden! En het beeld wat u hier onder ogen krijgt toont ons gelijk iets unieks want bij het winkelpand links op deze ansichtkaart zien we bij het bovenraam een fototoestel als een soort van reclame object. Hier was namelijk de boekhandel van de firma J.C. Duinker en J. Bok gevestigd. Later werd het boekhandel Claessen – Bok ik denk dat er nog wel Nieuwediepers zijn die weten dat er lange tijd een vulpen aan de buitengevel hing en het natuurlijk het adres waar de kermis foto’s verkocht werd! Het moge ook duidelijk zijn dat deze kaart ons laat zien dat er veel woonhuizen in de Spoorstraat aanwezig waren, iets wat tegenwoordig ook weer de tendens moet worden! Verder zien we nog het torentje van de herenkledingzaak van Nijpels en die schitterende bovengevel van de voormalige manufacturenwinkel van de firma Graaff. En op de achtergrond torent boven het spoorwegemplacement de watertoren boven alles uit.

Foto: Spoorstraat met boekhandel Duinker.

8 Comments on “892 – Spoorstraat

  1. Als deel van de studie moest ik in de vakantietijd een aantal weken in een bedrijf werken, en zo heb ik in 1951 een paar weken op de Rijkswerf de mensen in de weg gelopen. Onder meer was ik een weekje als onhandig hulpje toegevoegd aan een vriendelijke, geduldige en vakkundige werviaan genaamd Claessen, de man van.

  2. Wat een juweeltje van een ansichtkaart van de Spoorstraat is dit zeg.

    • Ja Jo, wat een juweeltje van een kaart is dit, je kunt met recht zeggen Den Helder was vroeger stukken mooier en nu is het zijn ziel kwijt.

  3. Naast Bok zat volgens mij die heerlijke slagerij van van Berkum, daar kwamen wij vroeger altijd. En dan nog een ijsje halen bij die oude dames van Laan op de hoek van de Hoogstraat.

  4. Ja jongens wat kan het dan bergafwaarts gaan met de Spoorstraat.

  5. Wat een geweldig mooie afbeelding van de Spoorstraat is dit zeg vooral als je de kaart vergroot.

  6. Wat zou dat voor paal of mast zijn die rechts op de foto in de stoep staat? Maar inderdaad, een hele leuke foto uit vervlogen tijden. Elke keer weer een traktatie de foto’s van Cees!!

  7. De winkel waar de foto’s werden verkocht kan ik mij nog herinneren. Ik woonde na de oorlog in de Breewaterstraat en op de twee hoeken met de Spoorstraat was in de oorlog de bebouwing platgegooid. Een van de hoeken richting Keizerstraat heeft nog jaren bekend gestaan als het Rialtoterrein, genoemd naar de vroegere bioscoop Rialto die daar stond. Er stonden daar kermisattracties. Er is daar, ik denk in 1948, een foto van mij gemaakt als straatschoffie . Die foto heb ik van mijn spaarcentjes gekocht voor mijn moeders verjaardag, ik was toen acht jaar. Deze foto staat nu nog bij mij in huis. l