891 – Gezicht op Koningstraat en Plantsoen

Voor vandaag heb ik weer eens een echte oude ansichtkaart uitgezocht om aan u te laten zien! En eigenlijk doe ik dat om een tweetal redenen, en de eerste is dat ik niet zo hou van ingekleurde ansichtkaarten en ten tweede is dit toch wel een heel unieke kaart. Want kijk alleen maar eens de Koningstraat in, alles wat u aan de linkerzijde ziet afgebeeld is eigenlijk nog niet eens zo heel lang geleden afgebroken. En alle bebouwing aan de rechterzijde behoort volgens mij tot een heel ver verleden. En de oplettende kijker ziet op deze in juli 1922 verzonden ansichtkaart op de achtergrond de statige gestalte van het Algemeen Militair Tehuis, tegenwoordig kennen we dit pand als de M.O.O.C.. Het mag best gezegd worden dat er heel veel volk op de been is, waarschijnlijk is deze kaart op een zondag gemaakt. Maar wat ik nou persoonlijk het alleraardigste van deze ansichtkaart vind is dat ijskarretje rechts in de hoek met dat ouderwetse tafereeltje voorop de kar geschilderd. En als je de kaart iets vergroot is het net of er aan de bovenzijde van het ijskarretje een adres aan de Walvischstraat staat vermeld. En op de reclamezuil wordt reclame gemaakt voor het uit 1874 daterende toneelstuk De Twee Weezen van de Franse auteurs Adolphe d’Ennery (1811-1899) en Eugéne Cormon (1810-1903).

 

Foto: Koningstraat en Plantsoen.

 

6 Comments on “891 – Gezicht op Koningstraat en Plantsoen

  1. Grappig die reclamezuil met die tekst over dat toneelstuk over van de Twee Weezen het mooie is dat ik dat originele boek in het Frans geschreven uit 1874 in mijn bezit heb.
    Maar dan de foto die is echt prachtig en dan heb ik het nog niet eens gehad over dat ijskarretje! Mijn zondag is weer goed.

  2. De Franse auteurs Adolphe d’Ennery en Eugéne Cormon zouden eens moeten weten dat hun namen nog eens genoemd zouden worden in de rubriek Afgestoft, knap gedaan hoor!

  3. Mooie ansichtkaart is dit zeg, wat zag het er vroeger toch mooier uit in Den Helder dan nu.

  4. Die tekst over die Twee Weezen is echt uniek op die reclamezuil, zoiets kom je bijna nooit tegen tenminste niet zo duidelijk leesbaar.