889 – Kermis-Pret in den Helder bij nacht

Dat er heus geen nieuws onder de zon is, daarvoor wordt op een soms wel heel wonderbaarlijke wijze het bewijs voor geleverd. Onze plaatselijke kermis houdt niet alleen vandaag de dag de gemoederen van de bewoners die zich door dit festijn bedreigd voelen bezig; dit volksfeest blijkt zelfs een kunstenaar te hebben geïnspireerd. Een reproductie van wat zijn geest zag en wat zijn hand vastlegde ziet u hier voor u. De begeleidende tekst: “Kermispret in Den Helder bij nacht” moet kennelijk onderstrepen hoe het in het Gibraltar van het Noorden moet toegaan tijdens lichtzinnige evenementen. Maar ondertussen werd zo aan begin twintigste eeuw dit van weinig smaak getuigende brouwsel bij honderden de wereld in gezonden. Geen wonder dat er bij velen de mening heerste dat het er in ’s lands marinestad als regel bruin toeging, En we hadden al door welke oorzaken dan ook, een weinig eerzame reputatie in de ogen van heel wat vaderlanders. Dat de werkelijkheid er heel anders uitzag weten we aan de verhalen van vroeger die nog steeds rondgaan. Verhalen over een stil stadje. Waar je – bij wijze van spreken – ’s avonds rustig – in welke straat dan ook – een kanon kon afschieten zonder ooit iemand te kunnen raken. Maar ja, ’t plaatje was nu eenmaal handel en daarbij kwam fijnzinnigheid lang niet altijd in het spel voor. Het is alleen moeilijk te zien in welke straat het feestgedruis ooit geklonken heeft!

Foto: Kermis-Pret in den Helder bij nacht.

8 Comments on “889 – Kermis-Pret in den Helder bij nacht

 1. wat een prachtig stukje curiosa is hier op papier gezet, je moest er eigenlijk achter zien te komen wie de kunstenaar is geweest die dit gemaakt heeft!

 2. Hossen met z´n allen kende ik wel van het carnaval en van bruiloften en partijen, maar dat mensen dat vroeger op de kermis ook deden was nieuw voor me. Maar op internet zie ik dat het wél bestond.
  Ondanks de matroos, maar gezien de gebouwen op de achtergrond, valt het te betwijfelen of de tekenaar in het bijzonder Den Helder in gedachten had.
  Het zou me niet verbazen als in andere steden kaarten met dezelfde tekening waren verkocht, en dan met “Kermis in … “.
  Maar een mooie tekening is het wél.

 3. Ik ben eens een soortgelijke ansichtkaart van Den Haag tegengekomen, en ik ben het met meneer Zuidweg eens dat het een mooie tekening is.

 4. Destijds was dat niet geheel omstreden in ons Calvinistische landje. Van zulke omstandigheden werd in de vele kerken die Den Helder rijk was dan ook schande gesproken.

  Tegenwoordig gaat het er waarschijnlijk anders aan toe, als er tenminste kermis is.

  • Ook bij mensen (zoals mijn moeder) die geen religieuze bezwaren tegen de kermis hadden en de kermis zelfs wel leuk vonden, stonden “kermisreizigers” in een kwade reuk. In de kermistijd waarschuwden de mensen elkaar geen dingen van waarde te laten slingeren.
   Van feiten die het vooroordeel bevestigden heb ik nooit gehoord.

 5. Ik heb de zelfde ansichtkaart maar dan van mijn woonplaats Vlissingen!