888 – Maritiem Vliegkamp De Kooy

Een paar weken geleden stond er in de Helderse Courant dat Maritiem Vliegveld De Kooy aan de vooravond van een grote uitbreiding staat. Met de acht NH90 helikopters die uit Gilze Rijen naar de Noordkop komen, wordt ook werkgelegenheid voor 70 personen geschapen. Dat is voor Den Helder natuurlijk goed nieuws. Maar het is ook enigszins wrang, want nog niet zo heel lang geleden, iets meer dan acht jaar terug, is het Maritiem Vliegkamp de Kooy volledig op de schop gegaan en moesten personeelsleden die er al vele jaren werkten op zoek naar ander werk. Het Maritiem Vliegkamp De Kooy voorheen het Marine Vliegkamp De Kooy werd op 7 oktober 1918 opgericht en bestaat dus bijna 103 jaar! In die bijna 103 jaar is er veel gebeurd, en veel veranderd. Het Vliegkamp werd meerdere keren met sluiting bedreigd. In de beginjaren vloog men met diverse Zweedse Thulins, de Nederlandse Spijkers en Koolhoven vliegtuigen. Tegenwoordig is alles gericht op de Maritieme helikopters zoals de Lynx-helikopters en tegenwoordig de NH90. Maar al met al denk ik dat de grootste verandering er kwam op 4 juli 2008 toen het Marine Vliegkamp De Kooy onder bevel kwam te staan van de Koninklijke Luchtmacht en het verder door het leven moest als Maritiem Vliegkamp De Kooy. En voor deze aflevering van Afgestoft heb ik een tweetal foto’s gevonden uit de begintijd van het Marine Vliegkamp De Kooy.

Foto: Het MVKK in de begin tijd!

 

Foto: Personeel uit de begin tijd van het MVKK.

7 Comments on “888 – Maritiem Vliegkamp De Kooy

 1. Interessante foto’s uit de begintijd van de militaire luchtvaart.

 2. prachtige plaatjes weer uit een ver verleden en goede berichten voor de werkgelegeheid
  de kooy en den helder zijn nu eenmaal verbonden aan elkaar en goed dat dat zo blijft

 3. Uitbreiding van het Vliegkamp de Kooy is mooi voor de werkgelegenheid in Den Helder.
  Overigens deze twee foto’s uit het vliegend verleden mogen er ook best zijn zijn.

  • Inderdaad mooi voor de werkgelegenheid: hopelijk beseffen de mensen die wat gebrom horen en daarover willen klagen dat ook.

 4. De militaire luchtvaart geschiedenis heeft mij ook altijd interesseert en vooral die over Vliegkamp De Kooy!

 5. Hoi Jaap, ik zie in eens je naam staan maar dat is lang geleden ik kan maar een ding zeggen via Afgestoft heb weer contact gekregen met oude collega’s. Deze rubriek is echt geweldig.