886 – Helder Onderzeeboot 2

Ik denk dat de passagiers die op de veerboot De Dageraad (1908-1934) van Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) raar opkeken toen ze in januari 1914 in de Buitenhaven van Den Helder plotseling Hr. Ms. O2 tegenkwamen. Het mag best opgemerkt worden dat er in die tijd sprake was van een opmerkelijk nieuw wapen om oppervlakte schepen te torpederen. Verder kun je best zeggen dat het op het moment dat de foto ter vervaardiging van deze ansichtkaart gemaakt werd opmerkelijk rustig was als het om scheepvaartverkeer in de haven gaat! Op de achtergrond zien we zo ter hoogte van het Koninklijk Instituut voor de Marine nog een tweetal schepen afgemeerd liggen waaronder een pantserdekschip van de Evertsenklasse en Hr. Ms. Wachtschip Adolf van Nassau. Voorheen was dit schip in dienst als het schroefstoomschip der 1ste klasse (fregat) Adolf Hertog van Nassau. Als een opmerkelijk feit mag zeker genoemd worden dat de Adolf van Nassau na uitdienstelling in 1918 ontmanteld werd en in 1919 werd verkocht aan de gemeente Den Helder die de houten restanten van het schip als brandhout zou verdelen onder haar bevolking!

Foto: Helder – Onderzeeboot 2.

6 Comments on “886 – Helder Onderzeeboot 2

  1. Wat een fantastisch mooie ansichtkaart is dit van de haven zeg, en wat zullen die passagiers van de TESO boot raar hebben opgekeken bij het verschijnsel onderzeeboot. Deze ansichtkaart is echt uniek.

  2. Ik lees dat er in de prille begintijd van de onderzeeboot in Nederland en in de hele wereld veel ethische bezwaren waren tegen het opmerkelijke nieuwe wapen: het woord “sluipmoordenaars” viel.
    Zo werd verteld dat de Engelse koningin Victoria het schandalig vond dat er marineschepen zouden komen die tot de aanval overgingen zonder eerst “haar” vlag te laten zien.
    Toen duidelijk werd dat het nu eenmaal een ontwikkeling was waarbij een land niet kon achterblijven, maar ook omdat de onderzeebootbestrijding van de grond kwam, werd het nieuwe wapen wat meer geaccepteerd en kwam er ook waardering voor de mensen die het bemanden.

  3. Hoe komen jullie toch altijd met van die schitterende foto’s van Den Helder op de proppen nergens anders kom dit tegen alleen maar bij Afgestoft proficiat!

    • Je was mij iets voor Karel, maar Afgestoft is het historisch geweten van Den Helder iets anders is er niet!

  4. Wat een geweldig mooi havengezicht van Den Helder is dit zeg.