884 – Hoofdgracht

Het komt echt nog voor dat we in het immens grote archief van de Stichting Afgestoft ansichtkaarten tegenkomen die je echt uniek mag noemen! We weten natuurlijk allemaal dat er in Den Helder door oorlogshandelingen veel verloren is gegaan, denk daarbij alleen maar aan de sloop van de Kanaalweg en de Hoofdgracht. Veel Helderse bedrijven zijn ooit van start gegaan aan de Kanaalweg en de Hoofdgracht, ik schreef laatst al een Afgestoft over de firma Zegel die aan de Kanaalweg begonnen was. En voor vandaag heb ik daarom gekozen voor een wel heel bijzondere ansichtkaart van de Hoofdgracht die rond 1895 is uitgegeven door Editeur J. H. Schaefer in Amsterdam. De plek waar deze ansichtkaart gemaakt is moet u zoeken zo recht tegenover het Marinemuseum. Maar wat deze ansichtkaart nou daadwerkelijk zo uniek maakt, is het reclamebord wat bij het lager gelegen pand links aan de muur hangt daar wordt reclame gemaakt voor een zekere W. V. Bruinvis handelend onder de naam Magazijn de Bazaar. En nu komt de clue de zaak van W. V. Bruinvis waar van alles werd verkocht is opgeheven in 1902. Over Willem Verhoeve (W.V.) Bruinsvis is nog bekend dat hij betrokken was bij O.K.K. en dat hij op maandag 22 november 1909 op 72 jarige leeftijd overleed!

Foto: Hoofdgracht.

7 Comments on “884 – Hoofdgracht

  1. hoe krijg je het toch iedere keer weer voor elkaar om dit soort plaatjes te produceren geweldig een gnot voor het oog

  2. Dat is een terechte opmerking van DeNachtburgemeester maar ik denk dat dit komt door de historische gedrevenheid van de schrijver van dit artikel. En die afbeelding van de Hoofdgracht die heb ik nog nooit gezien.

  3. Wat een schitterende afbeelding is dit zeg van de Hoofdgracht.

  4. Ik denk dat er nog wel meer van die mysterieuze afbeeldingen zijn van de Hoofdgracht maar dit is echt een juweeltje.

  5. Die meneer Bruinvis voornaam Willem Verhoeve was een neef van mijn grootvader.

  6. Wat een geweldig goeie rubriek is dit over de historie van Den Helder