881 – Binnenhaven

De ansichtkaart die ik u vandaag laat zien van de Binnenhaven is op 28 juni 1897 uit Den Helder verzonden aan de jonge juffrouw van Miert in Alblasserdam met de groeten van haar neef Anton! Op zich mogen we Anton best dankbaar zijn dat hij juist deze ansichtkaart van de Binnenhaven verzonden heeft. Want je kunt met recht zeggen dat we hier kijken naar een schoonheid van een ansichtkaart die is uitgegeven door uitgeverij A.J. Maas. Sterker nog als je nu vanaf de scheepswerf van Damen naar de Binnenhaven kijkt valt het je op, dat er op enkele uitzonderingen na weinig aan het hier afgebeelde beeld is veranderd. Alleen al het feit dat als je goed kijkt, je recht tegenover de uit 1827 daterende Nieuwe brug het beroemde hotel (etablissement) Toelast nog ziet afgebeeld, maakt dat deze ansichtkaart al uniek is. En voor de rest valt het wel heel erg op dat er van scheepvaartverkeer, zelfs niet van aangemeerde schepen sprake is aan de Binnenhaven en dat is toch wel eens heel anders geweest. Maar dat neemt niet weg dat dit een aangename afbeelding is die het bekijken meer dan waard is!

Foto: Binnenhaven Den Helder.

7 Comments on “881 – Binnenhaven

 1. Wat een geweldig mooie ansichtkaart van de Binnenhaven heerlijk om hier deze mooie zondag mee te beginnen.

 2. Weet iemand wanneer de Ankerparkbrug gesloopt is, dat was in onze kinderjaren toch altijd de mooiste brug van Den Helder

  • Het antwoord en nog véél meer vindt u bij “Helderse Bruggen”.

  • Zoals reeds door HZdwg aangegeven kunt u veel informatie terug vinden op de website
   http://www.bruggendenhelder.rf.gd
   Maar om direct antwoord te geven op uw vraag: de Ankerparkbrug is in 1969 gesloopt en niet
   meer vervangen.
   Opmerkelijk overigens dat u deze brug als “mooiste” kenmerkt.
   Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de vroegere “Basculebrug”, maar dat is mijn voorkeur.
   Toch bedankt voor uw belangstelling.

   • Ik kan mij daar wel iets bij voorstellen vanaf de Ankerparkbrug zat je zo aan de Buitenhaven, eerst ging je bij Baar een versnapering halen en dan heerlijk slenteren over de Buitenhaven.

 3. Wat een fantastisch mooie afbeelding van de Binnenhaven.