878- Mottenballenvloot

Als oud defensiemedewerker moet het mij van het hart dat het ene na het andere marineschip tegen de kant gaat vanwege een personeelstekort. En daar komt nog bij dat we zitten te wachten op nieuwe fregatten en mijnenjagers die we samen met de Belgische marine aanschaffen. Een tijdje geleden zat ik met een kennis van mij die je beter een defensieanalist zou kunnen noemen, te praten over de tijd dat er aan de Buitenhaven een aanzienlijke vloot lag afgemeerd! Dit noemden we de mottenballenvloot voor het overgrote deel waren dit mijnenvegers. En deze mijnenvegers waren weer gerangschikt in de Onversaagdklasse, Beemsterklasse, Wildervankklasse, Dokkumklasse en dan waren er nog de ondiepwatermijnenvegers van de Van Straelenklasse. Ik heb voor vandaag dan ook eens gezocht naar een foto waar zo’n beetje alle net genoemde mijnenvegers op staan afgebeeld, de foto is gemaakt op dinsdag 13 december 1966.

Foto Mottenballenvloot in 1966.

5 Comments on “878- Mottenballenvloot

  1. Ik geloof dat we ooit met de mottenballenvloot mee gerekend 53 mijnenwegers hadden, en nu zijn er denk ik nog maar 3 of 4 mijnenjagers operationeel. Maar deze foto blijft mooi en ook bepalend voor de marine in een heel andere tijd.

  2. Toen in de jaren zestig van de vorige eeuw stelde onze marine nog echt iets voor dat kwam ook door die twee imposante kruisers De Ruyter en Zeven Provinciën. En dan hadden we nog de A en B jagers en nu stelt het allemaal niet veel meer voor

  3. Als kind vond je het prachtig om langs die schepen te lopen aan de Buitenhaven..

  4. Dit is voor mij echt jeugdsentiment als de dag van gisteren zie ik deze vloot nog zo voor mij.