877 – Dijkgezicht

Af en toe kom je in je verzameling ansichtkaarten ook wel eens verassingen tegen, eigenlijk zijn het kaarten die je kennelijk al jaren over het hoofd hebt gezien! En zo’n ansichtkaart die als onderschrift heeft ,,Dijkgezicht” laat ik u vandaag zien. We hebben hier een fantastisch mooi beeld op de huizen achter de Helderse zeedijk, waarbij opvalt dat men kennelijk ook nog iets aan het bouwen is. Als enigste herkenningspunt zien we rechts het voormalige Fort Oostbatterij. Dit Fort werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw gesloopt vanwege het op Deltahoogte brengen van de Helderse zeedijk. En op de dijk zelf zien we nog een stuk rails liggen van de stoomtram Den Helder-Huisduinen. We weten allemaal maar al te goed dat de wereldgeschiedenis niet altijd even lief is geweest en zeker niet voor Den Helder in het bijzonder. Maar terugkijkend naar deze afbeelding, het moet toch vroeger een geweldig mooi gezicht zijn geweest om al dat scheepvaart verkeer wat over het Marsdiep voer vanuit huis langs te zien varen.

Foto: Dijkgezicht.

8 Comments on “877 – Dijkgezicht

 1. Wat een unieke afbeelding van de bebouwing achter de Helderse zeedijk, dit mag je echt wel een juweeltje noemen.

 2. Deze ansichtkaart is in zijn geheel al uniek te noemen nou mijn zondag is alweer goed begonnen.

 3. Die straat vlak achter de dijk was de Achterstraat. Die liep van west naar oost, maar helemaal aan het eind maakte hij een haakse bocht en liep nog een klein stukje noord-zuid, naar het havenplein toe. Daar, in een eenvoudig huisje, maar wel op een mooie plek, woonden mijn ouders toen ik geboren ben, 1933. Mijn moeder vertelde dat ze daar een keer een blikseminslag hebben gehad, erg geschrokken en ook wat schade.
  Ik ben daar niet geboren, dat was in de burgerafdeling van het nabijgelegen marinehospitaal. De plek waar nu het schoolgebouw (“klooster”) van het KIM staat, de zelfde plek waar ik later mijn werk had.

  • Bij nader inzien had ik misschien niet helemaal gelijk. Die stoomtram, waarvan we de rails nog zien, eindigde ongeveer in het verlengde van de Weststraat.
   De straat die we hier zien en die ook vlak achter de dijk liep, die lag daarom verder west dan ik dacht, en ik ben er niet zeker van dat het daar ook Achterstraat heette.

   • Inderdaad Hans moeilijk te zeggen. De Achterstraat liep achter de Hoofdgracht en Havenplein vanaf de Weststraat en Kruisweg tot om Hotel Den Burg aan het Havenplein. Als rechts op de foto fort Oostoever later Navgis is dan zou het de Achterstraat moeten zijn maar die tramrails hè ook volgens mij begon deze vanaf hoogte Weststraat tot en met Huisduinen. Vanaf Weststraat/Kruisweg ging de Achterstraat over in Dijkweg!

  • Wat een prachtig verhaal Hans, ik denk dat er nog maar weinig mensen zijn die kunnen zeggen dat ze in het marinehospitaal zijn geboren. En dan deze foto van de dijk die is echt prachtig.

 4. Wat een klasse afbeelding is dit zeg, ik zou haast zeggen voortaan goed zoeken Cees naar wat je hebt in je archief.

 5. Een oom van mijn vader heeft tijdens de mobilisatie van 1914-1918 op Fort Oostbatterij gezeten.