876 – Jan Blankenstraat

De Nederlandse waterbouwkundig ingenieur Jan Blanken (1755-1838) kennen we in Den Helder allemaal omdat er een straat naar hem is vernoemd! Maar er is ook door uitgeverij S. Prins een ansichtkaart uitgegeven van de Jan Blankenstraat en die laat ik vandaag aan u zien. Zo te zien blonk de Jan Blankenstraat nou niet bepaald uit qua schoonheid, maar één ding valt wel op, rechts achteraan hangt een vlag buiten en het is net of de vlag half stok hangt. Het hoekpand wat we rechts op de foto zien waar op de etalageruit poelier staat had z’n ingang aan de Hector Treubstraat. Deze winkel was van de familie C. de Graaf die volgens de reclame op het etalageruit een eigen pluimvee bedrijf hadden. Alleen met pluimvee was in de buurt amper geen droog brood te verdienen en men ging daarom al snel over op de verkoop van levensmiddelen. Door de komst van onder andere de SRV wagen en de supermarkten werd het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden en heeft men uiteindelijk de winkel gesloten. Niets aan het voormalige winkelpand dat inmiddels is verbouwd tot woonhuis herinnert nog aan de voormalige levensmiddelenwinkel.

Foto: Jan Blankenstraat.

6 Comments on “876 – Jan Blankenstraat

  1. Volgens mij is dit de eerste keer dat ik een ansichtkaart van de Jan Blankenstraat zie!

  2. In kleur zou het er denk ik een stuk gezelliger hebben uit gezien dan nu het geval is. Inderdaad veel foto’s van de geleerdebuurt kom je niet tegen.

  3. Grappig verhaal over die poelier in de Hector Treubstraat.

  4. Weet iemand wat dat voor een paal is links op de hoek bij die gaslantaarn op deze troosteloze afbeelding.

  5. Ik heb in de Hector Treubstraat nog op de kleuterschool gezeten zijn daar ook nog foto’s van. Overigens wat een leuke rubriek is dit zeg.