871 – De fietsenwinkel van Karel Majolé

We hebben in de loop der jaren in deze rubriek al heel wat beroepen de revue laten passeren, zeg maar van grote middenstanders tot aan zij die met hun karretje met handelswaar langs de deur gingen. En het mooie daarvan is dat als er eenmaal aandacht is besteed aan een bepaald beroep de reacties loskomen met verhalen en zelfs met foto’s zoals laatst met olieboer Dirk Bak! En daarom lijkt het mij een goed idee om eens aandacht te besteden aan een heel oud beroep en wat nog steeds opgeld verdient en dat is de fietsenmaker. Goed een voorband plakken dat kan iedereen en bij een achterband wordt het al een stuk moeilijker vooral als dan ook nog het wiel er uit moet. Nou woonde ik als kind op de Ruyghweg en als er maar iets aan mijn vaders of moeders fiets haperde gingen ze even naar Jan Moree om het te laten herstellen. En als Moree met vakantie was kon je altijd nog terecht bij Koning & Zn in de Sluisdijkstraat. Ik heb eens een opsomming gemaakt van de fietsenwinkels in onze stad en als er wat aan ontbreekt verneem ik dat graag van u. Zo hadden we Heyligenberg, Isendoorn, Paans, Kikkert v/h v.d. Lagemaat, Dirk Leen, Lafeber & Zn., Sanderse, Zweed en Majolé. En om u eens een indruk te geven hoe zo’n fietsenwinkel er van binnen en buiten uitzag toon ik twee fantastisch mooie foto’s van de fietsenwinkel van Karel Majolé. Het mag trouwens best gezegd worden dat een goeie fietsenmaker nooit weg is, ik heb er zelfs één onder mijn vrienden.

Foto: Karel Majolé in de Beatrixstraat.

Foto: Werkplaats Karel Majolé in de Beatrixstraat.

 

13 Comments on “871 – De fietsenwinkel van Karel Majolé

 1. Geweldig om dit beeld van de Keizerstraat van weleer weer terug te zien, met de winkel van Majolé. Wij kwamen vroeger ook altijd bij Moree want die had ook een benzinepomp.

 2. In het begin van de Californiestraat (aan de kant van de Keizerstraat) zat de fietsenwinkel van Hoenderdos. Vanuit de Keizerstraat aan de linkerkant.
  Als kleine jongen mocht ik daar mijn eerste fiets uitzoeken.

  • Mooie foto’s weer KCees van een beroep dat lijkt uit te sterven gezien het aantal overgebleven fietsenmakers
   In de stad kun je ze op 1 hand tellen
   Maar goed dat jij een privé fietsenmaker kent

 3. In de Beatrixstraat zat de fietsenwinkel van Blokker ingeklemd tussen tussen Nanking de chinees en slagerij Korver. Blokker had ook in de Sluisdijkstraat een werkplaats met zo’n losse benzinepomp.

  • Ja verdraait! Blokker! Die naam was ik even vergeten. Daar kocht ik (samen met vriend Kalkman) een Jan Janssen fiets.

 4. Karel Majolé was ook van H.R.C.! We mogen natuurlijk niet vergeten dat Toon Jacobs een fietsenwinkel had in de Baljuwstraat.

 5. Zat in de Spoorstraat niet Heiligenberg met zijn fietsenwinkel.

  • Fietsenmaker en -verkoper Heiligenberg was ook de onderste (sterkste) van een acrobatengroepje, “de Morali`s”.

 6. Rond 1948 verscheen de bromfiets. Ik herinner me de merken Solex en Kaptein Mobylette.
  Fietsenmakers en -verkopers moesten hun vakkennis uitbreiden en niet allemaal waren ze er even snel bij om het nieuwe vervoermiddel te omarmen.
  Majolé was een vroege vogel en deed goede zaken.

  • Ik kocht mijn eerste solex bij Majolé ruim 50 jaar geleden en u mag het wel weten hij staat nog in mijn boetje en hij rijd nog steeds.

 7. Eind jaren ’40 vond ik het als kind wel een groot eind fietsen naar het strand. Ik mocht daarom wel eens een fiets “huren”, je betaalde daarvoor ik meen een dubbeltje of een kwartje. Dat was aan het einde van de Californiestraat. Er werd op vertrouwd dat je de fiets aan het eind van de woensdagmiddag weer terugbracht. Dat zal ook wel komen omdat ik daar vlak achter woonde en iedereen elkaar vroeger kende. Stallen konden we bij de donkere duinen gratis omdat de moeder van mijn klasgenoot Kees Kok daar de fietsenstalling beheerde.

 8. De gebroeders Isendoorn doen natuurlijk nog steeds mee.
  En inmiddels zijn er de “moderne” fietsenmakers zoals Halfords of Bycicle shopping centre. Maar wat te denken van Verdoes? Die zijn eigen fietsen maakt.

 9. Een van de vaste medewerkers van Majolé Cor Hollander heb ik drie jaar geleden nog geïnterviewd. Hij had er zo’n 40 jaar gewerkt. Kon er heel veel over vertellen. Mijn eerste fiets kocht mijn vader voor een paar tientjes bij Gerard Leen in de Gasstraat. Was zo enthousiast dat ik met fiets en al overigens ongewild, door de openstaande deur van café ‘t Stuurrad’ van Henk de Haas in de Gasstraat, hoek Oranjestraat binnenvloog. Gelukkig geen schade opgelopen..