870 – De doorbraak.

Soms kom je bij het verkrijgen van aanwinsten in de verzameling voor verrassingen te staan. Zo ontdekte ik een foto die gemaakt is vanuit de Gravenstraat waarop de achterkant te zien is van dat gedeelte van de Keizerstraat wat gesloopt was ten behoeve van de doorbraak ter realisatie van de Beatrixstraat! En om u een indruk te geven hoe, hetgeen u hier ziet afgebeeld, er aan de voorzijde ooit uitzag toon ik nog twee foto’s die allebei een bepaald tijdsbeeld weergeven. Op foto twee zien we dat deel van de Keizerstraat dat gesloopt is vanwege de doorbraak met daarop afgebeeld onder andere hotel Du Passage en de winkel van P. Bakker rijks gediplomeerd mr. horlogemaker. Verder ziet u dat foto drie weer een heel ander beeld weergeeft want hier is de winkel van Zoetelief nog aanwezig en de doorbraak is tot stand gekomen. En daarmee was de kous nog niet af want de Beatrixstraat moest nog verder verbreed worden en daardoor viel de winkel van Zoetelief ook ten prooi aan de sloperskogel

Foto: Gravenstraat.

Foto: Keizerstraat.

Foto: Keizerstraat met de winkel van Zoetelief.

8 Comments on “870 – De doorbraak.

 1. Wat een schitterende foto van de Gravenstraat met op de achtergrond de winkel van Zoetelief.

 2. Mooie tekst de Doorbraak maar ze zijn in Den Helder jammer genoeg nog steeds bezig om de boel te doorbreken helaas.

 3. Wij kwamen vroeger altijd bij de muziekhandel van N.J. Tielrooy in de Keizerstraat.
  Mooi om dit weer eens terug te zien.

 4. Het fotobedrijf van de middelste foto zat waarschijnlijk op nummer 75.
  Op dat nummer is een oud-marineman Dijkstra een fotobedrijf begonnen. Na zijn overlijden is de zaak eerst nog voortgezet door zijn weduwe en daarna overgenomen door Jac de Boer, die later het bedrijf heeft verplaatst naar de plek zoals wij die ons herinneren.

  • Meneer Zuidweg het is echt geweldig om uw reacties op Afgestoft te lezen en het is ook allemaal zo leerzaam. Dat maakt deze rubriek nou juist zo interessant.

  • De aankoop (1922) van het bedrijf van de weduwe Dijkstra was overigens niet het begin van “Jac de Boer”: dat bedrijf bestond al en het zat op de Kanaalweg.

   • “Jac de Boer” zat op de Kanaalweg schuin tegenover de Mosterdbrug naast café de Poort van Kleef.