867 – School 7

Soms denk ik wel eens wat zullen er sinds de uitvinding van de fotografie onnoemelijk veel foto’s gemaakt zijn van en over Den Helder. En zoals ik al zo vaak heb beschreven als er maar ergens een fotograaf ten tonele verscheen in een straatje of bijvoorbeeld voor het station liep de hele buurt leeg om zich voor het nageslacht te laten vereeuwigen! Talrijk zijn natuurlijk de vele foto’s die gemaakt zijn als er bijvoorbeeld een marineschip voor lange tijd Nieuwediep verliet of daar na een lange reis weer terugkwam. En dan zijn er nog de foto’s die gemaakt werden als leden van het Koninklijk Huis op bezoek kwamen zoals Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik en natuurlijk Koningin Juliana en prins Bernhard. Maar ook van belangrijke gebeurtenissen waar de burgemeester bij betrokken was werden foto’s gemaakt met als hoogtepunt de jaarlijkse intocht van Sinterklaas! Maar de meeste foto’s die je bij veel mensen tegenkomt zijn natuurlijk schoolfoto’s, iedereen heeft ze wel en soms ook nog de foto’s van zijn of haar ouders. En vaak zijn het dan ook nog foto’s die in een schoolklas zijn gemaakt met van die schoolplaten aan de muur en de meeste kinderen gekleed in matrozenpakjes. Maar de mooiste schoolfoto’s zijn nog altijd de foto’s die op een schoolplein of voor een school zijn gemaakt want dan heb je gelijk een stuk van herkenning. Daarom laat ik u vandaag genieten van een foto die helaas niet gedateerd is maar waarop een grote groep schoolkinderen van school 7 aan de Weststraat poseert voor de fotograaf.

Foto: School 7 aan de Weststraat.

8 Comments on “867 – School 7

 1. Zo’n prachtige schoolfoto heb ik nog nooit gezien en natuurlijk mooi dat dit bewaard is gebleven.

 2. Achter school 7 aan de Keizersgracht zat de Rehoboth school het naambord heeft er nog jaren gehangen.

 3. Ik heb heerlijk zitten genieten van deze foto van school 7 en alle andere foto’s in jullie rubriek.

 4. Wat een prachtige schoolfoto. Met achter het raam kijkende meesters en juffen. Een prachtige dag met op hun zondags uitgedoste kinderen.
  Maar was dit allemaal zo leuk . Klassen met 52 kinderen waren heel gewoon vertelde ooit een onderwijzeres die er voor de oorlog les gegeven had.Nauwelijks leermiddelen, geen gymlokaal, een heel klein binnenplaatsje om te spelen.Misschien speelden ze op de gracht, alom water…
  Het gebouw in wat oudere staat ken ik goed.De Kweekschool werd er gedeeltelijk in gevestigd . Op maandagochtend koor van meneer Zaal op de bovenverdieping. We mochten nooit tegelijk opstaan anders zouden we een verdieping lager liggen. Handenarbeid en tekenen van meneer Dral beneden . Oude werkbanken , tafels en stoelen . Houten vloerplanken , koud , tochtig en vies. En dan het meest erge beneden achter handwerken. Je kunt het je niet voorstellen maar grote en kleine hiel , kuit op4 pennen en verstellen en stoppen daar geleerd en zelfs eindexamen erin gedaan.
  Mooie herinneringen nee, maar nu kom ik in die prachtig vebouwde school 7 graag . Wat een mooi plekje voor een bibliotheek, wat een uitzicht.
  Veel boeken konden bij de verhuizing niet mee. Het zou te zwaar worden. Het kwam me bekend voor.

  • Wat een prachtige reactie mevrouw Prins kennelijk was u ook een schooljuf als ik dit zo lees! Het valt mij wel op dat je dit soort foto’s alleen bij Afgestoft ziet.

 5. Deze foto is wel van voor mijn tijd op school 7. Ik heb daar een prima tijd gehad van 1947 tot 1953. Mijn liefde voor lezen is daar gevormd door de meesters Verfaille en van Es. Na de opening van de bibliotheek vond het leukste dat de oude WC’s waren omgevormd tot computerhokjes, ik kon me bijna niet meer voorstellen dat je daar had gezeten. Het zal wel erg nostalgisch zijn maar soms verlang ik nog wel eens terug naar de tijd van de hoge kachels in de klas en het kolenhok onder de trap. Het geluid van de werf; de werffluit om vijf voor half twee tussen de middag, je had dan nog 5 minuten om op tijd op school te komen. We hadden geen schoolplein want de stoep was ons schoolplein, er was toen heel weinig verkeer. Ik droom er nog wel eens van, kortom een heerlijke tijd op school 7. Ik woon al heel lang in Leiden maar ben regelmatig in Den Helder terug geweest, even kijken op de dijk of Texel er nog ligt.