865 – Panorama Den Helder

Bijna alle oude ansichtkaarten en foto’s van Den Helder hebben eeuwigheidswaarde, de een iets meer dan de andere, en dat is voor iedereen natuurlijk persoonlijk. Om eens een voorbeeld te geven laat ik u vandaag een fantastisch mooie Panorama van Den Helder zien die gemaakt is ver voor de Tweede Wereldoorlog vanaf de toren van de Nieuwe Kerk. Kijkende naar deze ansichtkaart zien we op de voorgrond de daken van de huizen aan de Westgracht. Waarbij dient opgemerkt dat het huis waar eens de legendarische huisartsen Loesberg en Fahrenfort woonden boven de bomen uitsteekt, ook nu nog! Links kijken we op de achterzijde van de kerk in de Palmstraat. En als we onze blik naar rechts werpen zie je de Spoorstraat met duidelijk herkenbaar de gevels van de chocoladewinkel van de Graauw en het pand van boekhandel Kuhne op de hoek van de 1e Vroonstraat. Verder is het zo dat deze kaart gedomineerd wordt door veel bouwwerken waarvan een deel tijdens de oorlog verloren is gegaan zoals het Marine Bondsgebouw . En een ander deel is dan weer vanwege stadsvernieuwingsplannen gesloopt. Maar twee oriëntatie punten de watertoren en vuurtoren de Lange Jaap blijven het gezicht van Den Helder bepalen. Het zou natuurlijk het allermooiste zijn om vanaf de toren van de Nieuwe Kerk deze foto opnieuw te maken en dan alles eens te vergelijken. Maar toch blijft dit een afbeelding waar je met een tikje weemoed naar kijkt.

 

Foto: Panorama Den Helder.

5 Comments on “865 – Panorama Den Helder

  1. Wat een unieke afbeelding, bijna alles war er op afgebeeld staat is voor het grootste gedeelte verdwenen.

  2. Je zou inderdaad deze foto opnieuw moeten maken vanaf de Nieuwe Kerk en dan denk ik dat er op de Vuurtoren en watertoren na weinig meer over is van de afbeelding van toen.

    • Inderdaad deze foto zou je eens opnieuw moeten maken en dan kom je er achter dat er van Den Helder niet veel meer over is.

  3. Dit moet ook ongeveer het laatste zijn geweest wat die Engelsen hebben gezien toen ze bij het neerstorten een stukje van het dak van de kerk meenamen.