864 – Luchtfoto Den Helder

Het mooie van onze stad is en dat heb ik al zo vaak gememoreerd dat wij weinig historische gebouwen en plekjes hebben waar de tijd echt stil heeft gestaan in tegenstelling tot andere plaatsen. Maar daarentegen is er verschrikkelijk veel bewaard gebleven van het vooroorlogse Den Helder op zowel ansichtkaarten als op foto’s. En daar mogen we echt trots op zijn want met dat materiaal kunnen we nog steeds een aantal zaken terug traceren die al heel lang tot het verleden behoren! Maar vaak leveren oude luchtfoto’s van Den Helder ook bijzondere dingen op die verder voor bestudering in aanmerking komen ook nu heden ten dage. Daarom laat ik u vandaag een foto zien die gemaakt is door de Marine Luchtvaartdienst omstreeks 1931 boven het gebied waar de geleerdenbuurt tot stand kwam. Maar op de foto is ook het immens grote spoorwegemplacement te zien met de daarachter liggende Parallelweg en een gedeelte van de oude Sluisdijkstraatbuurt. Verder hebben we nog een prachtig mooi uitzicht op de overweg en op een stukje van de Ruyghweg! Het mooiste is het natuurlijk als je dit soort foto’s uitvergroot ziet op een groot scherm want dan ontdek je nog veel meer wat de moeite van het bekijken waard is.

Foto: Luchtfoto Den Helder.

 

12 Comments on “864 – Luchtfoto Den Helder

 1. Wat is dit een schitterende foto hier kan ik uren naar kijken. Dit is weer een mooi begin van de zondag.

 2. Het huis van mijn grootouders op de Parralelweg staat op deze foto grandioos om dit terug te zien.

 3. Fantastisch om naar deze foto te kijken zelfs de overweg staat er op en de school aan de Parralelweg Afgestoft jullie zijn echt mijn steun en toeverlaat in deze tijden.

 4. Mooie foto, bedankt Cees.

  Als het goed is zie ik de Blanken- en Huygenstraat?

 5. Een foto die bij mij bijzondere herinneringen oproept.
  Geboren en opgegroeid in de Jan Blankenstraat zie ik nu, 83 jaar later hoe de situatie destijds was, zelfs nog voor een deel in aanbouw zoals slagerij Wit, hoek Buys Ballotstraat – Huygenstraat.
  Vanuit de lucht ziet het plantsoen aan de Huygenstraat er uit als een landingsbaan.
  Hoewel de juiste datum waarop deze foto is gemaakt niet bekend is kan worden aangenomen dat dit op een Maandag heeft plaatsgevonden.
  In vele achtertuinen hangt de was te drogen. Het nog “wasdroger loze” tijdperk.

 6. Dit is echt geweldig om te zien zeg, wat een pracht van een foto.
  Ja bij de M.L.D konden ze er wel wat van natuurlijk alles geleerd van Chef Kreuger maar goed het resultaat mag er zin.

 7. Ik krijg heimwee naar het Den Helder van toen als ik dit zie maar ik blijf toch lever in Nant in Frankrijk zitten.

 8. In het boek de Keerzijde van Dick Falkena wordt oa het Pi-park beschreven. Dit park bevondt zich in de 2e wereldoorlog gelegen achter de BLO school en strekte zich tot aan de Sportlaan. Het terrein diende als opslag van bouwmaterialen voor vooral de bouw van bunkers in het duingebied. Ik kon mij nooit een goede voorstelling maken hoe dat terrein precies gelegen had. De luchtfoto van vandaag laat een groot deel van het terrein zien alleen moet de BLO-school op de hoek Hector Treubstraat H.A. Lorentzstraat nog gebouwd worden. Schitterende foto overigens!

  • Er waren 2 opslag terreinen in gebruik, het door u genoemde was van de OT, en die van de Kriegsmarine was gelegen achter de woningen aan de Javastraat en de Timorlaan, daar was ook een groot terrein met opslag en vele schuilbunkers…

   • Ramon bedankt voor je reactie. Ik wist niet van nog een terrein.

 9. Wat een klasse foto is dit zeg, je ziet er echt alles op overigens toppie dat je in het Helders Nieuwsblad een wekelijkse rubriek hebt Cees!

 10. Het mag echt wel even opgemerkt worden dat dit een prachtige foto is in een voor Den Helder fantastische historische rubriek.