863 – Marinekazerne

Dat het met het vaccineren in Den Helder niet erg opschiet weten we zo langzamerhand allemaal. En ik heb nog steeds het idee dat veel mensen die aan huis gekluisterd zijn van alles bedenken om de tijd door te komen, zoals de jaarlijkse schoonmaak en de zolder opruimen. Het mooie daarvan is dan weer dat er bij de schoonmaak activiteiten ook nog wel eens het een en ander wordt gevonden wat soms weer een nieuw detail oplicht uit de wondere wereld die Helderse historie heet! En in dit geval heb ik het over een serie foto’s die ik vorige week aangeboden kreeg en die allemaal in 1928 op en rond de Marinekazerne aan de Buitenhaven zijn gemaakt. Vandaag laat ik u daarom een foto zien die op het exercitieterrein voor de Marinekazerne is gemaakt en daarop zien we dat Harer Majesteits marinepersoneel keurig in het gelid staat in afwachting voor de dingen die komen gaan! En voor de troepen staat naar ouderwets gebruik de Stafmuziek der Koninklijke Marine opgesteld. Maar deze foto geeft ons ook een prachtig beeld op de haven met de wachtschepen Hr. Ms. Buffel en Emma der Nederlanden. En links zien we tussen de bomen doorkijkend het Marine hospitaal, het Koninklijk Instituut voor de Marine en het Paleis. Kortom deze foto kun je het best omschrijven als een maritieme aanwinst.

Foto: Marinekazerne.

7 Comments on “863 – Marinekazerne

 1. Prachtig iedereen in vol ornaat dit soort dingen zou meer moeten gebeuren en het publiek moet dat kunnen zien

  • U heeft helemaal gelijk Nachtburgemeester dat zou inderdaad meer moeten gebeuren, maar volgens de Helderse Courant heeft defensie geen geld munitie en schepen die kunnen varen. Overal is dus gebrek aan.

 2. Ben benieuwd naar de volgende foto’s van het exercitieterrein voor de Marinekazerne, maar deze is echt uniek.

 3. Wat een schitterende foto en ook de achtergrond is mooi met die wachtschepen.

 4. Wel eens geleden dat in vroegere tijden de “landingsdivisie” geregeld een mars door de stad maakte. Met muziek voorop.
  De Landingsdivisie bestond uit marinepersoneel dat niet op schepen was geplaatst, maar dat getraind werd om vanaf schepen de vijandelijke kust te veroveren. Voornamelijk mariniers, dus.
  Mijn moeder noemde zo´n blaasorkest “die mannen met die grote fluiten”. Zo´n grote trom werd een boemketel genoemd.

 5. Wat een mooie foto zeg en als je daarbij ook nog naar de haven kijkt is dit toch een geweldig mooi stukje maritieme historie.

 6. Dit is echt zo’n foto waar er misschien maar een paar van zijn afgedrukt en dat maakt het nou zo uniek!