862 – Stadhuis Den Helder

Ik heb de vrijheid genomen om vandaag mij eens te bemoeien met de discussie over een nieuw stadhuis voor Den Helder. En dan wil ik het niet zo zeer hebben over de plek of plaats waar dat stadhuis moet komen want daar duurt de discussie nog wel even over voort tussen voor- en tegenstanders. Maar wat mij toch echt wel eens van het hart moet is het volgende: ,,waarom moet in Den Helder altijd alles op een koopje gebeuren”. Kijk nou voor de lol, voor zover u in het bezit bent, in de brochure: TOEKOMSTIG DEN HELDER Uitgegeven door het gemeentebestuur ter gelegenheid van de tentoonstelling van wederopbouw- en uitbreidingsplannen, gehouden in october 1948. Overigens deze tentoonstelling werd op vrijdag 8 oktober gehouden in de bovenzaal van het distributiekantoor in de Spoorstraat tegenwoordig kennen we deze bovenzaal als de M.O.O.C. Maar in genoemde brochure werd al gesproken over een nieuw stadhuis op de plek op het voormalige spoorwegemplacement aan de Prins Hendriklaan. Inmiddels zijn we 73 jaar verder, in 1987 zijn we van de Kerkgracht 1 verhuisd naar een tweedehands pand aan de drs. F. Bijlweg 20 en na 33 jaar zit het stadhuis weer op het adres Kerkgracht 1 in afwachting van wat gaat komen op Willemsoord! Persoonlijk vind ik het stadhuis op de Kerkgracht echt stadhuiselijke uitstraling hebben. Goed ik weet wel dat dit ook een tweedehands pand was, ooit was het een weeshuis. Alleen het stadhuis wat ooit op het Dijkje in de voormalige Ouwe Helder heeft gestaan was echt als stadhuis gebouwd in 1836 en alle overige en mogelijk het toekomstige stadhuis hebben allemaal ooit een andere functie gehad!

Foto: Dijkweg met Stadhuis.

Foto: Het Raadhuis.

 

7 Comments on “862 – Stadhuis Den Helder

 1. Laat ons alsjeblieft Afgestof vrij houden van gekrakeel over gemeentelijke twistappels.

 2. Alles draait in Den Helder net als in de rest van Nederland om de Hollandse krenterigheid!

  • Hein ik ben het helemaal met je eens. Maar dat neemt niet weg dat het twee schoonheden van foto’s zijn van het oude stadhuis op het Dijkje in de Ouwe Helder

 3. Gewoon lekker aan de Kerkgracht 1 blijven zitten, het is een pracht gebouw met inderdaad een stadhuiselijke uitstraling!

  • Meneer Ritmeester u zegt goed laat het Stadhuis maar lekker op de Kerkgracht blijven. De meesten ambtenaren werken toch al op andere locaties. En wat een geweldig interessant verhaal vandaag met twee prachtige foto’s.

 4. Schitterende foto´s van de Dijkweg! Nooit in het echt gezien helaas.

 5. Laat Willemsoord blijven zoals het is en laat het Stadhuis gewoon op de Kerkgracht blijven.
  Dan is iedereen tevreden.