857 – Witte Bioscoop

Op maandag 8 maart heb ik een bezoek gebracht aan de Koningstraat, beter gezegd ik wilde eens kijken wat er nog over was van de Koningstraat zoals ik die ooit gekend heb nu ze er drastisch aan het slopen zijn! Nou het enige wat ik er over kan zeggen is, dat als oud Nieuwediepers weer eens een bezoek aan onze stad brengen ze niets meer terugvinden van de cafés waar ze ooit uitgingen of de tentjes waar je een broodje shoarma ging eten! En aan één kant vindt ik dat triest, want je kunt later nooit meer eens tegen je nakomelingen zeggen kijk daar gingen wij vroeger uit. En toch zullen de herinneringen aan de Koningstraat zoals wij die gekend hebben altijd blijven bestaan. Sterker nog ik heb nog even voor de deur bij de Wibra 2 minuten stilte gehouden als herinnering aan de Witte bioscoop! Nu we het toch over de Witte bioscoop hebben morgen is het 108 jaar geleden dat op 25 maart 1913 de Witte bioscoop werd geopend. De architect van het gebouw was de heer Simon Krijnen (1859-1940) en de aannemer was de heer Riemerts. Het was indertijd het derde bioscooptheater dat in Den Helder werd geopend en het stond onder directie van de heren Kuiper en Van Twisk. Gelukkig kan ik de tijd nog herinneren hoe het theater eruit zag voor de verbouwing met die twee monumentale trappen. En om uw geheugen wat op te frissen laat ik u vandaag een schoonheid van een ansichtkaart zien van de Witte bioscoop in de Koningstraat die in 1921 is verzonden.

Foto: Witte Bioscoop.

11 Comments on “857 – Witte Bioscoop

 1. Wat een prachtige foto gemaakt in een tijd dat de Koningstraat nog allure had.
  En toen moest de K.S.K. nog gestalte krijgen.

 2. Mooie foto toe had de straat nog allure reed er laatst door en keek naar de eenzame kroeg die er nog staat de rest dichtgetimmerd of reeds afgebroken

 3. Het ziet er nu vreselijk uit .Heimwee naar de tijd dat er ik weet niet hoeveel kroegen zaten.En gedanst hebben we in b.v. Formosa waar het Trio Heesbeen optrad enz. Naar de film in de “Witte”.Waar is de tijd gebleven ? Zucht.

  • Het is maar de vraag of geluk in die tijd wel zo gewoon was.
   Er was veel armoede en veel mensen zoals werklozen, weduwen en “ouden van dagen” waren afhankelijk van liefdadigheid. Veel dingen die nu ons leven wat makkelijker en aangenamer maken waren er nog niet.

   • Ik nam aan dat Ritmeester met “toen” de tijd van de foto bedoelde, maar misschien reageerde hij op de reactie van Betje Wolff.
    Ja, naar die tijd die Betje bedoelt zou ik ook wel even terug willen, en dan ook weer in het lijf van toen.

 4. Nou wij pakken tegenwoordig een terrasje in Schagen dat is veel gezelliger om uit te gaan ook.

 5. Het hart van de straat waar iedereen van hield in de Koningstraat is weg.

 6. Dat zeg je goed Jaap het hart van de Koningstraat is weg en komt nooit meer terug ik trouwens ook niet ik blijf lekker in Amsterdam wonen.

  • Nou ik kom ook nooit meer in Den Helder terug, zit heerlijk in Haarlem maar deze foto is schitterend.

 7. Als ik het eerlijk mag zeggen vond ik de voorgevel van de Witte Bioscoop een fantastisch mooie uitstraling hebben. En als je nou toch de Koningstraat opnieuw gaat inrichten zou die voorgevel van de Witte daar nou mooi bij passen!