856 – Pasteurstraat

Je hebt zo van die straten in Den Helder waar je eigenlijk als ze het aan je zouden vragen weinig van af weet! En zo’n straat is de Pasteurstraat, en toch na lang nadenken kom je toch wel weer op iets uit wat met de Pasteurstraat te maken heeft. In de eerste plaats is het zo dat mijn schoonouders er jaren na volle tevredenheid hebben gewoond. En in een van de flats woonde ooit iemand uit de Katholieke Vakbeweging (Dirk Rietveld) waar ik enorm veel respect voor had en nog heb! En dierenarts Gijs van Essen zat ook in de Pasteurstraat. Maar toch is er een ding wat mij altijd zal bijblijven, we hebben ooit eens een zonnescherm beter gezegd een jaloezie bij een van de flatwoningen verwijderd. En bijna ging dat mis omdat een vriend van mij die over de nodige technische vaardigheden beschikte het draaimechanisme van de jaloezie bijna door het raam van de onderburen schoot! Maar onderstaande zwart/wit foto geeft ons een geweldig mooi zicht op de Pasteurstraat en aan het einde op de inmiddels al weer jaren geleden buiten gebruik gestelde Opstandingskerk.

 

Foto: Pasteurstraat.

10 Comments on “856 – Pasteurstraat

 1. Mijn tante Cor heeft altijd in die flats gewoond, leuk om dit weer eens te zien.

 2. Prachtige prent! Momenteel gebruikt Dun-Hong de voormalige gymzaal nog(?)

 3. Geweldige herinnering aan het voorval zoals beschreven mooie straat

 4. Veel oorspronkelijke bewoners wonen er niet meer in de Pasteurstraat, het is er tegenwoordig meer een komen en gaan. Dat neemt niet weg dat het pracht foto is.
  En zo te zien is er maar weinig veranderd als je er nu kijkt.

 5. Ik heb er in de jaren 60 nog op de ULO gezeten.Die stond aan de overkant van de flats .

  • Later heeft de Groene Poolster nog in die gebouwen gezeten waar eerst de ULO zat.

 6. Ik heb nog altijd leuke herinneringen aan de tijd dat wij daar gewoond hebben. Jullie rubriek is trouwens geweldig.
  Groeten Joop Koster uit Den Briel.

 7. Aan de Pasteurstraat waren 2 scholen, een ULO en een lagere school met meester Veth aan het hoofd en dan was er nog het korfbal veldje met het gymnastieklokaal. Die flats zijn in ongeveer 1952 gebouwd. Politieman Pepping woonde ook in die flats. Ik werd altijd wakker van het gelui van de klok van die kerk op zondagmorgen, 256 slagen.
  Groeten Fokko de Boer

 8. Wij gingen ook altijd naar dierenarts Gijs van Essen jammer dat hij er mee stopte.
  Voor de rest kan ik weinig vertellen over de Pasteurstraat, wel over de Lorentzstraat.

 9. Kun je ook eens een foto van de Lorentzstraat laten zien daar heb ik nou weer meer herinneringen aan.