855 – Hoofdgracht en ingang Paleis

Soms kom je tussen heel oude foto’s nog wel eens iets unieks tegen, zoals deze foto van de Hoofdgracht die afkomstig is uit een oud familiealbum. Het heeft echt wel wat uitzoekwerk gekost om er achter te komen waar precies deze foto op de Hoofdgracht is gemaakt. Voor de goede uitleg het meest linkse huis is het derde vanaf de Louisesteeg. Dus eigenlijk komt het hier op neer dat dit huizenblok samen met andere huizen zit ingeklemd tussen de Louisesteeg en de Paleissteeg. En dat brengt ons gelijk bij een andere ansichtkaart die eigenlijk aansluit op de Paleissteeg alleen moeten we dan even de Hoofdgracht oversteken om bij de ingang van het Paleis te komen! En ik moet u echt zeggen dat ik dit een fantastisch mooie afbeelding vind van de ingang van het Paleis. Sterker nog als je goed kijkt zie je dat de meneer die het Paleis verlaat op de fiets iets zegt tegen de tegemoetkomende fietsende dame die gevolgd wordt door haar hondje. Al met al zijn dit twee geweldig mooie afbeeldingen waar een mens met een tikje weemoed naar kijkt, vooral omdat hier weer eens uit blijkt hoe vergankelijk heel veel zaken zijn.

Foto: Hoofdgracht.

Foto: Ingang Paleis.

14 Comments on “855 – Hoofdgracht en ingang Paleis

 1. Ja dit is werkelijk echt uniek wat je ons vandaag laat zien Cees en een goed begin van deze dag.

 2. Gemaakt in een tijd waarin het maken van een foto een ambacht was. En dan zo de fietser op de plaat kunnen zetten, prachtig!

  • Die momentopname tussen die twee fietsers is wonderlijk goed vastgelegd en dat lukt maar eenmaal met dit als resultaat.

 3. Zie ook de elektradraden die naar de huizen gaan, uit de tijd dat er nog ‘kerstbomen’ in de straten stonden die elk hun draden met spanning naar de huizen brachten.

 4. Vanaf de Kruising Weststraat – Kruisweg en Hoofdgracht de Hoofdgracht op draaiende richting Havenplein had je links een 5-tal stegen n.l.; Houtsteeg – Bootmanssteeg – Torensteeg – Louisesteeg en de Paleissteeg. Ik ga ervan uit dat de Hoofdgracht na de Louisesteeg overging in Havenplein. Op de tweede foto, de toegang tot het Paleis en het KIM, is goed te zien dat het werfkanaal door liep tot aan deze toegang.

  • Wat een klasse foto’s zijn dit zeg. En dat moet je nou juist hebben oude foto’s uit een familiealbum dat zijn vaak de uniekste.

 5. Dit is echt Afgestoft op zijn best met dit fotomateriaal.

 6. Jeetje wat een prachtige afbeeldingen zeg, en dan die twee fietsers fantastisch.

 7. Wat een geweldige rubriek is dit zeg ik zit al twee dagen heerlijk oude afleveringen te bekijken en te lezen. En dan die afbeelding met de fietsende dame en heer met dat hondje er achter dat is echt gewelding.

 8. Wat een fantastisch interessante foto’s hebben jullie geplaatst echt dit zijn de toppers over de Helderse historie.

  • Hoi Paul, Karel Schot hier ik merk het al jij geniet ook zo van Afgestoft. Leuke rubriek dit.

 9. Wat een pracht foto van de Hoofdgracht zeg reken maar dat er in oude familiealbums zonder dat men het weet nog unieke foto’s van zitten van Den Helder.

 10. Al kijkende naar die afbeelding van het Paleis leert mij dan het toen drukker was dan nu.
  Overigens is dit weer een mooie aflevering. En morgen kijk ik natuurlijk weer.