854 – Singel

Heerlijk toch dat aanwinsten in de verzameling af en toe iets verrassends opleveren. Neem nou deze afbeelding van de Singel. Als je zou zeggen deze ansichtkaart is op een sombere zondagmiddag in het najaar gemaakt zou je het ook geloven want aan architectuur is er aan deze huizenblokken weinig veranderd. Het bewijs dat het niet zo is, is natuurlijk snel geleverd vooral als je al kijkt naar die betonnen straatlantaarns die toch wel wat pittoresks hadden! En dan hebben we het nog niet eens gehad over die ouderwetse auto waarbij ik me afvraag of deze nou rijdt of geparkeerd staat. Maar dat we hier een interessante afbeelding onder ogen hebben mag best wel duidelijk zijn. Vooral als je kijkt naar de achtergrond waar nog geen glimp te zien is van het eens zo statige Parkzicht gebouw. Alleen de uit 1878 daterende vuurtoren de Lange Jaap heeft toch wel, zij het op enige afstand, een dominante plek op deze afbeelding al zul je dat zo niet zeggen. Maar op het moment dat de duisternis begint in te vallen staat de Lange Jaap zijn mannetje met zijn vier schitteringen per 20 seconden.

Foto: Singel.

10 Comments on “854 – Singel

 1. Mooie foto van de Singel, en inderdaad daar is nog het zelfde.

 2. Vroeger woonden daar veelal doctoren en marineofficieren en de Singel heeft iets aparts in Den Helder.

  • Door de middenstand werd in vroegere dagen de Singel wel de crediet-boulevard genoemd. In de jaren vlak na de oorlog waren de inkomens van marineofficieren nogal bescheiden en genoten marineofficiieren niet de reputatie van vlotte betalers.

 3. Wij hadden vroeger dokter Boel die zat ook ergens op de Singel.

  • Karel dokter Boel had zijn praktijk in de Celebesstaat. Maar dit toch een uniek stukje Singel wat we vandaag te zien krijgen.

 4. Dokter van Waveren woonde ook op de Singel daar heb ik nog eens behangen.
  Mooie foto’s laten jullie iedere week zien.

 5. En dokter Hoffmans woonde ook op de Singel. Volgens mij in het huis met de vlaggenmast, maar dat weet ik niet zeker. Mooie foto, leuke auto (Engels?).

 6. Mooi prentje Cees, dankjewel!

  Klopt het dat Parkzicht er (nog) niet op staat?

  • De ansichtkaart is gemaakt nog voor de bouw van Parkzicht dat maakt de kaart juist zo leuk!

 7. Wat een unieke afbeelding van de Singel zonder het Parkzicht ziekenhuis.