852 – Van Galenstraat

Uit de vele reacties die ik wekelijks krijg op deze rubriek komt ook vaak het verzoek of ik weer eens een foto van de Van Galenstraat wil laten zien! En aan dat verzoek voldoe ik graag vooral omdat ik in het archief van Joop Bel een fantastisch mooie ansichtkaart van de Van Galenstraat ben tegengekomen. De Van Galenstraat is ooit een bloeiende winkelstraat geweest waar je echt voor van alles en nog wat terecht kon. We kunnen natuurlijk niet alle winkels beschrijven die er ooit geweest zijn, maar een paar waar altijd nog door diverse mensen over gesproken wordt wil ik hier heel graag noemen. Als eerste natuurlijk de fietsenwinkel van de vorige week overleden Joop Sanderse, bakker Mahieu(tje), bakker Cor Krigée (later Schilder), verf/behang Nieuwbuurt, Aplo, drogisterij Spierenburg, Albert Heijn (met Jantje van Rootselaar), vishandel Gerssen, Schellinger, het Wolhuis en smederij Kiljan! Zoals ik al zei er zijn nog veel meer winkels op te noemen, en daar gaan we over niet al te lange tijd hoop ik eens een beamermiddag aan wijden. De Van Galenstraat is en blijft een straat waar ik, maar ook mijn vrouw ieder zo op z’n eigen manier dierbare herinneringen aan hebben.

Foto: Van Galenstraat.

16 Comments on “852 – Van Galenstraat

 1. Ook dit is weer een prachtige foto waar ik veel herinneringen aan heb, en waar het als winkelstraat altijd gezellig was.

 2. Lekker een haringtje happen vroeger bij Gerssen leuk om terug aan de denken.

 3. Mooi Cees, bedankt!

  Klopt het dat de Van Galenstraat in essentie overeenkomt/kwam met de Sluisdijkstraat? Ook dat was immers ooit een bloeiende winkelstraat.

  • Beste Hijneken, toen wij in 1956 vanuit de Schoolstraat naar de Sluisdijkstraat verhuisden zaten er 58 ondernemers in de Sluisdijkstraat!

 4. Ja de Sluisdijkstraat was net zo’n winkelstraat als de van Galenstraat. Prachtige foto zeg waarschijnlijk op een zonnige dag gemaakt zo te zien.

 5. Vraagje vroeger werkte er bij de Transportdienst van de Marine aan de Bassingracht een tuinman met een bochel Evert heette de man en die woonde in de van Galenstraat weet iemand zijn achternaam!

  • Beste Clemens ik heb zo’n 40 jaar bij de MVD aan de Bassingracht gewerkt en een tuinman met de naam Evert is mij niet bekend. Wel liep daar een terreinknecht Roet Wijngaard maar deze kwam van Julianadorp.

   • Op het stembureau in De Schooten kwam ik een oude kennis van mij tegen die zijn carrière begonnen was bij de MVD en die vertelde mij dat de Evert waar ik naar zocht Evert Pool was. Evert woonde in de Van Galenstraat.

 6. Die Spierenburg had de lekkerste laurierdrop van heel Den Helder en waar het vandaan kwam ik heb nog steeds geen flauw idee. Leuke rubriek is dit trouwens.

 7. Er woonde inderdaad in de van Galenstraat een Evert met een Bochel die tuinman was bij defensie en volgens mij was dat nog in de jaren zestig van de vorige eeuw!

 8. Volgens mij heeft er ook nog een tijdje een winkel van De Gruyter in de van Galenstraat gezeten.

 9. In een Afgestoft van een tijdje geleden werd ons de karakteristieke heer Bik getoond. Zat op nummer 2. Werd pianostemmer genoemd, maar was wel iets méér: kocht oude piano´s en huisorgels op, maakte ze weer als nieuw en verkocht ze.

 10. Ik heb daar heel wat voetstappen liggen.
  De Gruyter was toch van “het snoepje van de week “?
  Er waren nog veel meer winkels dan genoemd ,volgens mij.
  O.a. : een melkhandel Kant ,heette die volgens mij ,een slager Wit of de Wit en ik vergeet er vast nog enkele.
  P.S. groenteboer Stoop natuurlijk .

 11. Wij kwamen altijd bij slagerij Muller in de van Galenstraat.

 12. En niet te vergeten de kruidenierswinkel van Buter later de wasserij van oud kolenboer Kuiper.