846 – Havenplein – collectie Joop Bel

Soms is het niet in te schatten waarom een bepaalde ansichtkaart is gemaakt, neem nou deze kaart die ik u vandaag laat zien van het Havenplein, behalve een marineman is er geen hond op straat te zien. Daarnaast is de kaart nooit aan iemand verzonden maar ik schat toch in dat hij dateert van ongeveer 1904. En toch heeft uitgever A. J. Maas een bedoeling gehad met het uitgeven van deze ansichtkaart en kom daar nog maar eens achter! Verder zou je ook kunnen zeggen dat dit beeld op een wel heel stil moment is vastgelegd, want zelfs bij Hotel den Burg is geen enkele bedrijvigheid waar te nemen op een dame met een wijde rok na. Kortom u kijkt naar een fantastisch mooie afbeelding van het Havenplein uit een heel ver verleden waar de rust vanaf straalt!

Foto: Havenplein.

9 Comments on “846 – Havenplein – collectie Joop Bel

 1. Wat een unieke afbeelding is dit van het Havenplein met een persoon er op afgebeeld.
  Ik wil ook mijn felicitaties overbrengen vanwege de foto collectie van ds. Joop Bel die jullie gekregen hebben. Het voordeel is dat we er dan nog eens wat van terug zien.

 2. Ja wat zou de bedoeling zijn geweest om deze man alleen te fotograferen op het Havenplein! En dit is ook echt zo’n typische A.J. Maas ansichtkaart groen afgedrukt.

 3. Als jullie paviljoen open is kom ik weer naar Den Helder en succes met het archief van dominee Bel ik kijk daar naar uit.

 4. Door deze idyllische foto te bekijken droomde ik even weg en dacht er een heel verhaal bij. Maar Toshikazu Kawaguchi’s boek lezende was ik vlug weer terug in de tijd. Hij zegt daarin:,, Door terug te keren naar het verleden zal de werkelijkheid niet veranderen, hoezeer je je ook inspant.”
  Waar ,maar toch jammer als je deze foto bekijkt.

  • De uitleg van ik neem aan, mevrouw Prins Barends klopt helemaal als je de tekst kent van de Japanner Toshikazu Kawaguchi! Mooie foto.

  • Ik ken dat boek niet, maar er mag dan wel maar één onverandelijke werkelijkheid zijn, zoals die werkelijkheid op je overkomt kan voor de ene heel anders zijn dan voor de andere.
   Ik denk dat de bebouwing die we daar zien voor ons lang niet meer zo imponerend is als het was voor mensen uit die tijd die nog nooit buiten Den Helder waren geweest.

 5. Ik kijk nu al uit naar de volgende foto’s, en eh het mag best gezegd worden jullie doen tenminste wat met deze foto’s.