842 – Panorama van Den Helder

Vandaag laat ik u eens genieten van een heel oude Panorama ansichtkaart van Den Helder. En daarbij moet ik opmerken dat de fotograaf heel wat moeite heeft gedaan om dit stukje Nieuwediep in vogelvlucht op de gevoelige plaat vast te leggen. Om dit voor elkaar te dokteren moet hij tot op de zolder van de voormalige R.H.B.S. aan het Molenplein zijn geklommen en wel op een zonnige, windstille dag. Het resultaat mag er dan ook best wezen. De molen “De Eendragt”- lichtgroen gekleurd – met alles wat erbij hoort – schitterend in beeld! Dan, in de schaduw ervan, het “R.K. Militair Tehuis”; bij het Helderse volk beter bekend onder de naam Rooms-katholieke Volksbond, die veel herinneringen oproept. Na de oorlog deed het gebouw – waar ook nog een tijd lang ons dagelijks brood werd gebakken, dienst als schouwburg en feestzaal ter vervanging van het gesloopte Casino aan de Kanaalweg. Er is nog veel meer voorgoed verdwenen. Maar gebleven zijn de Nieuwe Kerk en de Spoorbrug. Al met al weerspiegelt dat moois zich op deze kaart in het wonderlijk stille water van ons Helders Kanaal.

Foto: Panorama van Den Helder

10 Comments on “842 – Panorama van Den Helder

 1. In de huidige tijd lijkt het voormalige Strabo-gebouw meer naar achteren te staan. Is er nadien iets gewijzigd in de bocht van de gracht? De rij huizen die naast dat pand zijn is groot genoeg om het niet kwijt te kunnen in deze ansicht, die ik overigens prachtig vind!

  • De nieuwbouw van het Strabo complex is natuurlijk heel anders dan het voormalige R.K. Volksbond gebouw dat was veel groter dan deze nieuwbouw.
   maar inderdaad de ansichtkaart is prachtig..

 2. Prachtige afbeelding heerlijk om zo de zondag te beginnen.

 3. Wat was Den Helder vroeger toch mooi, hoewel ik de Helderse grachtengordel nog altijd het mooiste van Den Helder vind!

 4. Deze maand kennen wij elkaar 50 jaar. Hebben elkaar ontmoet in cafe de kombuis einde Spoorstraat oo de hoek Molenstraat. Zijn daar heel misschien nog foto’s het aanzicht van dat Cafeetje. Heeft nogal wat mooie gevolgen gehad en nog steeds. Kunt u ons helpen?
  Grtz Peter Troost
  pieterjtroost@gmail.com