839 – Trambar Huisduinen

Tegenwoordig staat de Lange Jaap als een soort van eenling in de Huisduinerpolder terwijl er tijden zijn geweest dat de vuurtoren een wat meer glansrijke rol had, buiten natuurlijk om schepen op zee te waarschuwen voor kliffen en andere obstakels op zee! De tijd waar ik het over heb was de tijd dat er tussen Huisduinen van 1896 en Den Helder tot 1917 nog een stoomtram reed. En het mooie was natuurlijk dat er op Huisduinen bij het tramstation van alles aan gedaan werd om de reis naar Den Helder voor de reizigers zo plezierig mogelijk te maken. En op onderstaande afbeelding is duidelijk te zien dat het er op het kleine tramemplacement knus maar ook gezellig aan toeging. Links zien we de wachtkamer voor passagiers, en rechts zitten een paar passanten heerlijk in het zonnetje te genieten op het terras van de Trambar. Achter het terras zien we dat de stoomtram klaarstaat voor vertrek maar voor het zover is poseerden passagiers en trampersoneel ook nog even voor de fotograaf die hiermee iets unieks vastlegde! En dan hebben we het nog niets eens gehad over de Lange Jaap die als een stille getuige alles overziet! Maar hier staat de Lange Jaap afgebeeld met de tramloods en rechts bijna onzichtbaar zien we nog het silhouet van de Infanterie Kazerne op Erfprins.

Foto: Trambar Huisduinen.

 

11 Comments on “839 – Trambar Huisduinen

  1. Na even zoeken in het krantenarchief zie ik dat het andere eindpunt van de lijn was bij de Kruisweg.

  2. Wat een prachtige afbeelding is dit van Huisduinen nog nooit eerder gezien, dit is echt fantastisch.

  3. Wat een schoonheid van een ansichtkaart is dit zeg, echt klassenwerk Cees!

  4. Prachtige foto met een weer heel boeiend verhaal erbij daar hou ik van.

  5. Mooi om dat Huisduinen van vroeger en met stoomtram eens op een ansichtkaart te zien.

  6. Er is maar een medium dat ons door die afschuwelijke corona crises heen helpt en dat is de rubriek Afgestoft.

    • Meneer Ritmeester wij zijn het helemaal met u eens deze rubriek helpt ons door de donkere tijden. Wij zitten uren oude afleveringen van Afgestoft te lezen.

    • Ik ben het helemaal met u eens meneer Ritmeester ik kan ook intens genieten van de rubriek Afgestoft.