837 – De Windwijzer

Vijftig jaar geleden waren de werkzaamheden om de Helderse Zeedijk op Deltahoogte te brengen al in volle gang. En iedere keer komen er steeds weer nieuwe foto’s tevoorschijn van deze werkzaamheden. En de vraag of ik weer eens een afbeelding van de Windwijzer wil plaatsen komt ook iedere keer terug. Een feit is dat de windwijzer in augustus 1972 is gesloopt. Verder heb ik mij eens verdiept in de historie van het observatorium in Den Helder en ben op een aantal bijzondere gebeurtenissen gestuit. Op dinsdag 15 september 1870 bracht luitenant-admiraal Hendrik Prins der Nederlanden (1820-1879) een bezoek aan de in de haven liggende oorlogsschepen, Fort Erfprins en aan het observatorium. En op zaterdag 9 juli 1856 kreeg het observatorium bezoek van een leerling van een Latijnse school namelijk Eduard Douwes Dekker (de latere schrijver Multatuli). Overigens heeft de Windwijzer uit alle delen van de wereld belangstelling getrokken. Er zijn bezoekers geweest uit onder meer Tokio, China, Sint Petersburg en St. Etienne! Het is toch geweldig om te weten dat er een plek in Den Helder is geweest (het observatorium) waar internationale belangstelling voor is geweest. Op onderstaande foto zien we de uit 1843 daterende toren plus dat karakteristieke dienstgebouwtje. En op de tweede foto uit 1972 is duidelijk te zien dat de Windwijzer zo goed als van de buitenwereld is afgesloten!

Foto: De Windwijzer.

Foto: De Windwijzer in 1972.

7 Comments on “837 – De Windwijzer

  1. Wat een prachtig verhaal historisch opgebouwd verhaal over het observatorium zo leer je er weer eens wat bij.

  2. Bedankt voor de foto van de windwijzer ik ben nog eens boven in de toren geweest.

  3. Mooie foto en net zoals Jo Janssen schrijft een prachtig verhaal erbij!

  4. Mooie foto’s zijn dit van de Windwijzer nog nooit eerder gezien, en wat een geweldige rubriek is dit zeg.