836 – Tuindorp

Je staat versteld van hoeveel ansichtkaarten er van onze stad zijn gemaakt waarop je zo goed als geen levend wezen tegenkomt. Geen wonder dat de legende is ontstaan – vooral tijdens de mobilisatieperiode 1914 – 1918 – dat er in Den Helder helemaal niets te beleven zou zijn. Het beeld dat hier door de fotograaf van de oude Tuinstraat is gemaakt neemt de indruk van verlatenheid niet weg. Geen wonder, want genoemde straat liep dood en van doorgaand verkeer was er op Tuindorp in het geheel geen sprake. Anderzijds is toch wel heel opvallend dat er door de volkshuisvesters heel ernstig naar werd gestreefd om het begrip “licht en lucht” in dit stadsdeel tot werkelijkheid te brengen. Er was ruimte; bij alle huizen een voor- en een achtertuin. Nette ijzeren hekjes zorgden ervoor dat geen onverlaten andermans terrein konden betreden. Ook tegen inkijken waren maatregelen genomen: fraaie tweekleurige luiken zorgden voor, wat we nu noemen “privacy”, gezelligheid en warmte. Precies op afstand waren de boompjes op de trottoirs geplant. Heel verklaarbaar dus dat menigeen het huurhuisje in de binnenstad verwisselde voor een woning op Tuindorp. Licht en lucht zijn er daar nog steeds, maar door de ontsluiting van wegen is de stilte er vandaag de dag heel wat minder geworden. Maar dat nemen de echte Tuindorpers, die er niet weg te branden zijn, graag op de koop toe.

Foto: Tuindorp – Den Helder.

5 Comments on “836 – Tuindorp

 1. Fijn om Tuindorp eens te zien afgebeeld en dat verhaal er bij echt grandioos.
  Bedankt hiervoor!

  • Een broer van mijn moeder heeft ook nog in deze Tuinstraat gewoond, leuk om dit eens terug te zien.

 2. Tuindorp doet mij altijd denken aan de winkel van van der Molen, ze verkochten daar werkelijk van alles.

 3. Waar je ook woont in bijna iedere plaats in Nederland heb je wel een wijk met de naam Tuindorp en is die wijk langs het spoor gelegen.

  • Het tuindorp was een beweging in de stedenbouw in diverse landen van Europa, vlak na de Eerste Wereldoorlog. Meestal gebouwd en beheerd door een soort woningstichting.
   De bedoeling erachter was “de arbeider” een aardige en betaalbare woning te bieden, met wat groen in de omgeving. Het idee kwam uit Engeland, als reactie op de vaak troosteloze wijken waar fabrieksarbeiders daar woonden.