835 – Historisch oog!

Ik weet niet hoe u het ervaart, maar ik zit sinds kort ’s-morgens vroeg al beneden te wachten tot de bezorger van de Helderse Courant de krant bezorgt. En dat heeft allemaal te maken met het stripverhaal ,,de laatste reis van De Vrijheid” en dan heb ik het natuurlijk over kapitein Rob. Ik ben mijn vader nog altijd eeuwig dankbaar dat hij mij een aantal kapitein Rob boekjes heeft nagelaten. Vooral de verhalen waar Peer den Schuymer, professor Lupardi en Taaie Toon in voorkomen vind ik nog altijd geweldig om te lezen! In het verhaal wat nu in de Helderse Courant staat maakt kapitein Rob kennis met Michel Prudon de zoon van professor Prudon de uitvinder van het historisch oog. Met dit historisch oog kun je als het ware terug gaan in de tijd. Ik weet wel dat het natuurlijk allemaal op fantasie gebaseerd is de verhalen uit de kapitein Rob reeks, maar zou het niet geweldig zijn om met zo’n historisch oog eens te mogen rond wandelen in de voormalige Ouwe Helder. Als ik alleen al kijk naar onderstaande foto met de Artilleriestraat en de achterliggende bebouwing van de Ouwe Helder zou ik daar dolgraag eens rondlopen! Maar helaas, apparaten als een historisch oog bestaan nou eenmaal niet, dat voorrecht was alleen voor kapitein Rob weggelegd. Overigens biedt de foto ons een fantastisch mooi uitzicht op de Ouwe Helder met als achtergrond silhouet onder andere de gasfabriek en de watertoren.

Foto: Ouwe Helder.

9 Comments on “835 – Historisch oog!

 1. Historisch oog, prima! Historische neus: liever niet. Want, net als onder meer in de Sluisdijkstraatbuurt, zullen de mensen daar nog wel boven een emmer hebben gepoept, die af en toe werd geleegd in een onwelriekende kar van de gemeente.
  Als de Oude Helder niet was afgebroken tijdens de bezetting, dan had niet erg veel later de gemeente het wel gedaan, vermoed ik. Niet helemaal onterecht, lijkt me, want ik denk dat er nogal wat woninkjes waren die al gauw na de oorlog niet meer aan de eisen des tijds voldeden.

  • Blijft grappig Hans; het verheerlijken van het verleden. Ik ben van een andere leeftijd dan jij maar ik herinner mij de kale boomtoppen (zure regen). En dat ik plotseling stopte met mijn fiets langs de Doggersvaart; “stond daar nu echt een reiger?”.

  • Helemaal gelijk Hans ik ben van 1950 en geboren in de Sluisdijkbuurt Schoolstraat nr. 8. Poepen in een klein hokje buiten achter de keuken zittend op een plank met daarin een rond gat en daaronder een zinken emmer die bij mijn weten eens in de week werd geleegd. Stinken dat dat deed en ‘s winters berekoud. Het is maar goed dat begin 70-er jaren de sloopkogel erin ging.

   • Die poepdoos was achter het huis, en als de kar van de gemeente in aantocht was (wat werd aangekondigd door een ratel) moest de emmer aan de straat worden gezet. De onsmakelijke emmer moest dan door de keuken en door de gang. Niet morsen en niet struikelen!

 2. Cees ook ik kan zo genieten van de kapitein Rob reeks in de Helderse Courant leuk dat je daar je rubriek Afgestoft aan gewijd hebt!

 3. Ook ik kan zo genieten van de kapitein Rob verhalen in de HC dit is echt jeugdsentiment

  • Kapitein Rob boekjes werden in België ook verslonden, grappig om dit te lezen.