834 – Soep aan boord van Hr. Ms. Gelderland

Op onderzoek zijnde naar een historische gebeurtenis over het observatorium aan de Helderse zeedijk kwam ik in ’t Vliegend Blaadje van zaterdag 30 juli 1892 iets tegen over soep in blik! Aan boord van onze oorlogsschepen zal een proef worden genomen met soep in blikken in plaats van soep aan boord bereid van vers vlees. Een voorlopige proef genomen aan boord van Hr. Ms. wachtschip te Amsterdam heeft zeer goed voldaan; de soep uit blikken bereid, werd krachtig, voedzaam en uitmuntend van smaak bevonden. Op zich moet dat natuurlijk iets geweldigs geweest zijn voor die tijd want op die manier kon je natuurlijk meerdere soorten van conserven meenemen voor een lange reis! En zo kan ik mij voorstellen dat bijvoorbeeld nieuwe schepen van de Koninklijke Marine ook beter uitgerust waren om conserven in blik beter op te slaan op Harer Majesteits schepen. Daarom heb ik vandaag voor een willekeurig schip gekozen waarvan ik denk dat daar de voeding aan boord wel op orde zal zijn geweest! En dat schip is Hr. Ms. Gelderland op zondag 15 juli 1900 in dienst gesteld en op vrijdag 17 mei 1940 van de sterkte afgevoerd.

Foto: Hr. Ms. Gelderland

 

9 Comments on “834 – Soep aan boord van Hr. Ms. Gelderland

 1. Ik dacht dat wij altijd verse soep aan boord hadden, in het weekend had je alleen soep uit blik.

  • Defensie had wel altijd een voorraad blikken met maaltijden achter de hand, voor onvoorziene situaties.
   Als zo´n partij blikken de uiterste datum bereikte, dan kreeg het personeel (militairen, en burgers die mochten mee-eten) de inhoud van zo´n blik op zijn bord.
   Een soort “meat-and-vegetables” zoals die ook na de hongerwinter werd uitgedeeld.

   • Nou Hans dan had ik toch liever die noodrantsoenen die eens in de zoveel tijd verkocht werden.

 2. Als dat de Hr. Ms. Gelderland is, dan is aan dat schip een stuk politieke historie verbonden.
  Dat was het schip waarmee Koningin Wilhelmina in 1900 in Zuid Afrika Paul Kruger, leider van de “Boeren”, liet ophalen.
  Met gevolgen voor de betrekkingen met Engeland, want het kwam neer op een duidelijk partij kiezen in het conflict tussen de Engelsen en de “Boeren”.
  Dat Paul Kruger aan boord van Hr. Ms. Gelderland ook soep uit blik heeft gegeten, dat lijkt me niet zo waarschijnlijk.