831 – Den Helder in de winter

Dat het bizarre tijden zijn weten we zo langzamerhand al een tijdje, en deze rubriek lijkt zo langzamerhand wel op een radioprogramma uit vroeger tijden! Alleen dat radioprogramma heette “men vraagt en wij draaien” maar bij Afgestoft is het “men vraagt en wij plaatsen”. Daarom vandaag weer eens een toepasselijke foto van Den Helder in de winter, en het mooie van deze foto is dat hij gemaakt is van soort van drie grachten locatie. De foto met uitzicht op de oude gebouwen van de gasfabriek is gemaakt in 1979 vanaf de Keizersgracht en biedt ons een ruim uitzicht op de Spoorgracht en de gedempte Steengracht. Ik moet opmerken dat dit een klasse foto is die je alleen tegenkomt op een kalender, want de fotograaf heeft met het maken van deze foto net zo lang gewacht tot er geen hond meer op straat was! Voor de rest is dit zo’n afbeelding om heerlijk van het winterlandschap te genieten, iets wat bijna niet meer voor komt.

Foto: Den Helder in de winter.

8 Comments on “831 – Den Helder in de winter

 1. Fraai plaatje! Een mogelijke verklaring dat er niemand op straat is te zien, is het feit dat het die winter op sommige dagen bitterkoud was. Er werden overdag tot tien graden onder nul gemeten. Dat gecombineerd met een hevige wind deed wellicht veel mensen besluiten om binnen te blijven. Dus misschien hoefde de fotograaf niet eens zo lang te wachten…. Hoe dan ook, wat waren nog eens winters!

  • Wat dat betreft heeft u helemaal gelijk die winter van 1979 was verschrikkelijk, maar diezelfde winter heeft wel een prachtige foto opgeleverd.

 2. @GH: Een andere verklaring voor deze briljante foto zou kunnen zijn dat het nog vroeg was. Bij fotografen noemt men dit het ‘gouden uurtje’. De stand van de zon zorgt dan voor bijzonder licht dat door de fotograaf gebruikt kan worden in zijn compositie.

  Dank Cees voor deze (alweer) prachtige foto. Jouw bijdragen zijn een lichtpunt op het moment dat ik internet opstart, ik kijk iedere dag of er weer nieuws is. Ook alle bezoekers bedankt voor jullie bijdragen, ik lees ze altijd met belangstelling en ontdek iedere keer weer meer nieuws over de mij zo geliefde stad.

  Tot ziens in 2021!

  • Wat een leuke reactie meneer Hijneken, maar laten we eerlijk zijn met elkaar hebben we toch iets moois aan deze rubriek toegevoegd.

 3. Dit is nou echt een oud Hollandse afbeelding van Den Helder in de winter echt prachtig!

 4. Prachtige winterfoto die zou nu al valt er een gigantisch pak sneeuw en vriest het dat het kraakt niet meer kunnen maken!

 5. Prachtige foto is dit het lijkt wel een schilderij van Ruysdael maar dan in deze tijd.

 6. Bij Den Helder in de winter denk ik vooral aan de prachtige ijsbaan die bij een stevige en aanhoudende vorst rond Fort Erfprins ontstond. Je kon vrijwel ongestoord en op volle snelheid rond het fort rijden. Eindeloos. Helaas, vorst is er nauwelijks meer en rond het fort is de gracht deels gedempt. Zijn er nog foto’s van die ijsbaan en van de ijsbergen die ergens in de jaren zestig langs de hele dijk hebben gelegen?