830 – Wezenstraat 2

Vandaag duiken we weer eens in de historie van Den Helder en brengen we een bezoek aan de Wezenstraat of zoals onder de ansichtkaart staat gedrukt de Weezenstraat. De Wezenstraat is eigenlijk een heel aparte straat in onze stad waar je bijna dagelijks doorheen loopt of rijdt en waarbij je weinig oog hebt voor de dingen om je heen. Qua architectuur schittert de straat nou niet bepaald van schoonheid maar toch herbergt de Wezenstraat een paar opmerkelijke gebouwen. Het meest beeldbepalende gebouw is natuurlijk de uit 1914 daterende Lutherse kerk met dat fantastisch mooie eenvoudige interieur. De Wezenstraat zal bij veel ouderen nog wel herinneringen oproepen aan groenteboer Bak en pianostemmer Strang, terwijl tegenwoordig de straat het meest bekend is door Elektro-Rama. Maar er is één winkelpand helaas al vele jaren gesloten wat voor mij altijd een bepaalde herinnering oproept en dat was de bloemenwinkel van Swart op het adres Wezenstraat 2. Het toeval wil namelijk dat het een pand is met een bovenhuis, het enige wat de straat vroeger telde, en in 1925 werd dat bovenhuis bewoond door mijn grootmoeder en mijn vader!

Foto Wezenstraat met rechts huisnummer 2.

Foto: Wezenstraat 2.

9 Comments on “830 – Wezenstraat 2

  1. Wat mooi verhaal bij een mooie foto van de Wezenstraat. Een oom van mij heeft nog bij groenteboer Bak gewerkt.

  2. Wat ontzettend leuk om dit te lezen en die voorgaande afleveringen van Afgestoft echt tof.

  3. We zijn op het ogenblik alleen maar met het corona virus bezig maar prijs je nou eens gelukkig dat we nog een rubriek hebben als Afgestoft.

  4. Wat was Den Helder vroeger toch mooi als je deze ansichtkaart van de Wezenstraat bekijkt.

  5. Als je op de 2e foto door de wezenstraat kijkt heb je zicht op de spuistraat en plantsoenstraat. Op het eind hiervan zie je het markante witte huis met het torentje in de koningdwarssstraat hoek Prins Hendriklaan. Over enkele jaren zal dit pand ook gesloopt zijn om plaats te makken voor nieuwbouw. Historisch gezien hebben in dit pand vele bekende heldenaren gewoond.

    • In dat witte huis in de Koningdwarsstraat heeft bakker Burgers gewoond, hij was een specialist op het gebied van taai taai.