829 – Kerstboom voor Hr. Ms. Groningen

Nu het jaar 2020 op z’n laatste benen loopt is het ook wel eens mooi om het gedachtengoed van de kerstdagen wat meer tot uitbeelding te brengen! Ieder jaar proberen we in deze rubriek een ouderwetse foto te plaatsen van een kerstboom die in het centrum van onze stad heeft gestaan. Maar vandaag toon ik u een foto die gemaakt is op dinsdag 20 december 1960 ter gelegenheid van het feit dat de bemanning van Hr. Ms. onderzeebootjager Groningen (1956-1981) een kerstboom in de mast hees! De kerstboomceremonie is een oude gewoonte van de Groningse commerciële scheepvaart. Vroeger voeren veel Groningse schepen naar de Oostzee. Als een schip voor de kerst terug in Groningen zou zijn, dan hees het schip een kerstboom in de mast. Andere Groningse schepen op zee konden dan hun post afgeven aan dit schip, zodat hun kerstgroeten op tijd bij hun geliefden en familie zou zijn. Dus al zestig jaar is deze oude traditie geadopteerd door een marineschip dat een band met de provincie Groningen heeft. Aan die traditie leek een eind te komen toen in 1981 Hr. Ms. Groningen uit de vaart werd genomen. Maar de traditie werd voortgezet door Hr. Ms. Kortenaer (1978-1997). Dit omdat de naamgever van het schip de zeventiende-eeuwse Nederlandse admiraal Egbert Bartolomeusz Kortenaer in Groningen geboren is.

Foto Kerstboom voor Hr. Ms. Groningen d.d. 20 december 1960.

Foto: Kerstboom in mast Hr. Ms. Groningen d.d. 20 december 1960.

10 Comments on “829 – Kerstboom voor Hr. Ms. Groningen

  1. Toen hadden we nog echte schepen die beschikte over enorme vuurkracht. Los daarvan is de kerstboom traditie natuurlijk geweldig. Ik weet niet of het tegenwoordig nog gebeurt maar misschien weet iemand dat.

  2. Leuke foto’s en dan ook nog op de kop af 60 jaar geleden gemaakt dat is nou de kracht van Afgestoft!!!!!!!!!

  3. Geweldig om de onderzeebootjager Hr. Ms. Groningen weer eens terug te zien. Maar er is toch wel een marineklant in Den Helder die weet of de kerstboom traditie nog bestaat bij de marine.

  4. Altijd leuk om dit soort foto’s te bekijken vooral als het om die oude jagers gaat.

    • Ton, bedankt voor de tip over deze rubriek dit is echt geweldig, dit blijf ik volgen.