826 – Wilhelminastraat

De tijd waarin ansichtkaarten van heel stille, weinig indrukwekkende straatjes, op de markt werden gebracht ligt ver achter ons. Ze zullen dan ook bepaald niet in grote hoeveelheden de wereld zijn ingegaan, hetgeen toch de bedoeling van de uitgever was. Vandaar echter dat dit soort afbeeldingen zeer geliefd is bij verzamelaars. Een voorbeeld van zo’n ansichtkaart is deze afbeelding van de Wilhelminastraat. Maar toch heeft deze ansichtkaart ook weer iets aparts, want als je goed kijkt zie je dat er een mengeling van verschillende personen op staan afgebeeld. Buiten een aantal vrouwen met kinderen die waarschijnlijk voor de fotograaf hun schoonste schort hebben aangetrokken, zien we ook koopman Maarten Smits met z’n handkar. En eigenlijk is de Wilhelminastraat echt zo’n straat die gelukkig weinig veranderingen heeft ondergaan. Overigens is het grappig om op te merken dat deze kaart op 11 augustus 1902 werd verzonden naar een toen al drukke straat in Amsterdam namelijk de Albert Cuypstraat in Amsterdam.

Foto: Wilhelminastraat

8 Comments on “826 – Wilhelminastraat

  1. Bij deze tijd van het jaar hoort nou eenmaal een stukje nostalgie, en is dit daar een prachtige foto voor!

  2. Inderdaad een weinig indrukwekkende straat, en dát met de naam van een zo belangrijke vorstin. Haar ondeugende echtgenoot is er met de Prins Hendriklaan beter afgekomen.
    Maar de Wilhelminastraat mag dan weinig indrukwekkend zijn, een stil straatje was het niet, te oordelen naar het aantal treffers in Helderse kranten in de periode 1894 – 1950: meer dan 3500. Er moeten daar in de loop der tijden nogal wat mensen geweest zijn die er niet alleen woonden, maar er ook hun bedrijfje hadden.

  3. Prachtig dat ik deze website ontdekt heb, dit is ook weer een unieke foto.

  4. Mijn grootouders hebben in de Wilhelminastraat gewoond, leuk om dit terug te zien.