824 – Algemeen Militair Tehuis

Dat 30 november een datum is waarop er historisch het een en ander gebeurd is in Den Helder is natuurlijk puur toeval! Zondag meldde ik dat de afbeelding van de Beatrixstraat gefotografeerd was op 30 november 1967. Maar op 30 november 1950 meldde de Helderse Courant dat het Algemeen Militair Tehuis weer zijn intrek had genomen in haar vertrouwde omgeving aan de Spoorstraat. Reeds lange tijd bestonden er al plannen om het Algemeen Militair Tehuis uit de Keizerstraat weer te doen verplaatsen naar het gebouw in de Spoorstraat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het gebouw van het Algemeen Militair Tehuis in de Spoorstraat zwaar beschadigd, en later in gebruik genomen als distributiekantoor. Als tijdelijke behuizing opende burgemeester G. Ritmeester op woensdag 26 mei 1948 in het voormalige hotel van de familie Minnebo aan de Keizerstraat het Algemeen Militair Tehuis. En zoals gezegd in november 1950 opende het Algemeen Militair Tehuis aan de Spoorstraat weer haar deuren met het echtpaar van ’t Hert als vader en moeder van het tehuis als beheerders. Tegenwoordig mogen we blij zijn dat het gebouw aan de Spoorstraat nog fier overeind staat. Alleen is het doodzonde dat er van het begane grond gedeelte niets meer over is, dit is verbouwd tot winkelpand van de inmiddels alweer ter ziele zijnde Kijkshop! Alleen de bovenzaal is gelukkig in gebruik bij de Marine-onderofficiersclub (MOOC) en als u in de gelegenheid bent is het zeker de moeite waard om daar eens een kijkje te nemen, al was het maar vanwege het fantastische uitzicht op de Koningstraat.

Foto: Algemeen Militair Tehuis in de Spoorstraat.

Foto: Oude Interieur De MOOC.

5 Comments on “824 – Algemeen Militair Tehuis

  1. Wat een prachtig verhaal bij deze foto’s daar is over nagedacht. Ik heb begrepen dat de MOOC ook een hotel accommodatie heeft, nou gaar ga ik zeker eens gebruik van maken.

  2. Het is misschien gek maar ik ben nog nooit in de MOOC geweest, maar het zijn wel twee prachtige foto’s

  3. Nog nooit in de MOOC geweest en jullie wieg heeft nog wel aan het Marsdiep gestaan.
    Prachtige foto’s weer in deze aflevering van Afgestoft