822 – Drooglegging der Zuiderzee

Soms is voor de verzamelaar niet alleen de afbeelding op een ansichtkaart interessant, maar vooral ook door wie en met welke achtergronden het product in de handel is gebracht. De kaart die u nu onder ogen krijgt, heeft de volgende verklarende tekst: Drooglegging der Zuiderzee, het maken v/h Spuiderkanaal. ’t Werk bij de Kooi. Hier wordt, dankzij die omschrijving, getoond dat ook in de onmiddellijke nabijheid van onze stad een deel van één van de grootste werken uit ’s lands geschiedenis werd uitgevoerd. Iets waarvoor kennelijk weinig belangstelling heeft bestaan, gelet op onze stadshistorie. Nu werd deze ansichtkaart, die vast en zeker deel uitmaakt van een serie, gefotografeerd en uitgegeven door de fotograaf Dirk van Scheijen Kortevliet 40 Koegras. Ik hoop dat het mij niet euvel wordt geduid, dat ik misschien ben afgeweken van het gebruikelijke patroon. En misschien kan dit nut hebben. Wie weet wat er verder door de fotograaf van onze streek in beeld is gebracht. En wellicht bestaat de kans dat – ook al is het een heel kleine – er ergens een archief is achtergebleven dat materiaal van belang bevat. Je weet het nooit!

Foto: Drooglegging der Zuiderzee, het maken v/h Spuiderkanaal. ‘t Werk bij de Kooi

4 Comments on “822 – Drooglegging der Zuiderzee

  1. Weer een leuke foto, al zou ik niet weten waar het spuiderkanaal is. Heb wel een andere foto gevonden van de aanleg er van:

    https://www.archiefhvw.nl/cgi-bin/beeldbank.pl?ident=2109&search=VELD%20from%20De%20Kooij&inword=2&display=gallery&istart=1

    Op die foto is te zien dat het spuiderkanaal is aangelegd door de Hollandsche Aannemings Maatschappij (HAM). En als je flink inzoomt op de foto van Afgestoft, dan zie je inderdaad dat de sleepboot (links) naast de bak ook van de HAM is. Blijft interessant die oude foto’s. Bedankt hoor!!

    • Jantje bedankt voor je info (beeldbank) heel nuttig en om met Ritmester te spreken interessant. Overigens heb ik nooit van de fotograaf Dirk van Scheijen gehoord.

  2. Interessante aflevering van Afgestoft is dit, qua historie was het zeker niet belangrijk genoeg om er over te schrijven.