820 – Marine sleepboten

Vandaag gaan we iets geheel anders doen dan dat u van mij gewend bent vandaag neem ik u mee op sleeptouw! Nou ja, niet echt natuurlijk zo’n klus laten we aan anderen over en die anderen zijn de sleepboten die ooit bij de Koninklijke Marine in gebruik zijn geweest. Op onderstaande foto zien we v.l.n.r. De Eems, IJssel, Dintel, Dommel, Berkel, Wambrau, Westgat en de Wielingen. Al deze sleepboten hebben zich ooit verdienstelijk gemaakt om de vaderlandse vloot te assisteren. Ik persoonlijk kan er altijd van genieten als er ergens een van de sterkte afgevoerd marineschip in de haven opduikt, en in dit geval een sleepboot opduikt voor een andere werkgever. Zo heeft de voormalige kustsleepboot Westgat onder de naam Albatros als hulpschip van 1997 tot 2014 dienst gedaan bij de Belgische marine! En dan was er nog de Wamandai, een voor de dienst in Nederlands Nieuw-Guinea bestemde havensleepboot. Deze sleepboot heeft vanaf 1964 tot aan haar uitdienststelling op 21 november 1985 dienst gedaan vanuit de haven van Curaçao. In 1987 is de Wamandai aangehouden wegens drugssmokkel en ik heb begrepen dat er sindsdien niets meer van deze voormalige marine sleepboot is vernomen.

Foto: Marine sleepboten.

6 Comments on “820 – Marine sleepboten

  1. Schitterende foto, af en toe vaart er hier in Rotterdam wel eens zo’n oude marine sleepboot rond.

  2. Mooie foto Cees. Een apart wereldje die sleepbootbemanningen. Ik heb ook in de gaten dat de sinterklaasperiode weer is aangebroken Cees want je hebt het over sleepnoten. haha.

  3. In een heel ver verleden heb ik eens met kapitein Jan Worst mogen meevaren op zo’n kustsleepboot. Leuk om dit weer eens terug te zien.

  4. Een vrouw trekt harder dan tien sleepboten. Een gevleugelde uitspraak op de grote sleepvaart. En dat ging dan over zeevarenden die na een aantal jaren varen toch aan de wal gingen werken omdat ze meer bij hun echtgenote wilden zijn.