819 – Wierhoofd

Amsterdam heeft zijn Schreierstoren, de plek waar in de VOC tijd vrouwen en kinderen afscheid namen van hun mannen die voor een lange tijd op reis gingen. En wij hebben het Wierhoofd! Tientallen foto’s zijn er gemaakt van marineschepen die vertrokken of wederkeerden van een reis naar zowel Oost-Indië als naar West-Indië en telkenkeren werden de bemanningsleden uitgezwaaid of welkom geheten vanaf het Wierhoofd. In vroeger tijden was het zelfs zo dat als een schip vertrok of na lange tijd weer in Den Helder arriveerde ook de Stafmuziek der Koninklijke Marine daarbij aanwezig was. Tegenwoordig is dat niet meer het geval want verre reizen waarbij marineschepen en hun bemanning soms jarenlang van huis waren behoren tot een verleden. Onderstaande foto, gemaakt vanaf het Fort Harssens, geeft een fantastisch beeld van een gigantische mensenmassa die zich heeft verzameld op het Wierhoofd om hun geliefden uit te zwaaien.

Foto: Wierhoofd.

9 Comments on “819 – Wierhoofd

  1. Ongelooflijk de hoeveelheid mensen die je op de foto ziet zo zie je dat heden ten dage niet meer

  2. Reken dat zo’n afscheid wat soms voor jaren was een emotionele gebeurtenis was!

  3. In de tijd, toen marinemannen (maar ook mannen in andere beroepen) vaak jarenlang in Indië zaten, werd er vaak met achtergebleven dames getrouwd “met de handschoen”.
    WIKI: Trouwen met de handschoen is een huwelijkssluiting waarbij een van de partners niet aanwezig kan zijn en wordt vervangen door een gevolmachtigde.

  4. Het is toch iedere week lekker genieten met deze rubriek. Als we weer naar Den Helder komen gaan we steevast naar het Wierhoofd.