818 – Openbare Bibliotheek in de Hector Treubstraat

Ik behoor nog bij de generatie die de Openbare Bibliotheek in de Breewaterstraat nog heeft meegemaakt! En wanneer precies de bibliotheek verhuisd is naar de Hector Treubstraat weet ik niet precies. Maar ik kijk met heel veel plezier terug naar de tijd dat de Openbare Bibliotheek aan de Hector Treubstraat was gevestigd, omdat in de kelderruimte er veel kunstzinnige evenementen plaatsvonden. Tijdens de opening van een kunstexpositie hebben er nog eens een paar artiesten opgetreden die een persiflage gaven van het nostalgische lied “Roept u maar” van Willy Alfredo. Later heeft ook Frans Halsema het lied vertolkt als, “We zitten hier gezellig en we zitten hier O.K.” Ik meen zelfs dat de Helderse Kunstliga de organisator is van die kelderexposities. Na de verhuizing van de bibliotheek naar het Bernhardplein heeft het voormalige bibliotheekgebouw aan de Hector Treubstraat een metamorfose ondergaan. Boven op het kantoor van Vermeer en Lagerveld dat beneden is gevestigd zijn een aantal woonblokken verrezen!

 

Foto: Openbare Bibliotheek in de Hector Treubstraat.

7 Comments on “818 – Openbare Bibliotheek in de Hector Treubstraat

 1. een mooie herrinering U zult het misschien niet vermoeden maar als kleine jongen was ik kind aan huis en verslond meters boeken

 2. Van dat ,,Roept u maar” gedoe staat mij ook iets van bij. Overigens heeft voor mijn gevoel de bibliotheek in de Hector Treubstraat op cultureel gebied veel voor Den Helder betekend.

  • Ik herinner me deze, van Halsema. Iemand roept: Derde Wereld!
   In de derde wereld is honger
   En dat valt heus niet mee
   Maar wij zitten hier gezellig
   En wij zitten hier OK.

  • Jo ik ben het helemaal met je eens de bibliotheek in de Hector Treubstraat had veel aanzien op cultureel niveau. Dat zul nu niet meer voor elkaar krijgen.

 3. Daar leenden wij de vraagbaak van P. Olyslager als we moesten sleutelen aan onze auto’s. De vraagbaak leverden we dan weer in met wat vetvlekken! Mijn eerste auto’s waren niet zo betrouwbaar, allemaal nog in het pre-apk tijdperk. Leuke foto weer.

 4. Heeft iemand menig idee waar dat kunstwerk is gebleven wat aan de muur hing!