817 – De groenteboer

Heel erg lang geleden, het klinkt bijna historisch heb ik in deze rubriek aandacht besteed aan de Helderse slagerijen. En vandaag gaan we het eens hebben over de groenteboer. Ik heb wel eens het idee gehad dat er bijna net zoveel slagers, bakkers als groenteboeren in Den Helder waren! En misschien lukt het ons om met elkaar een aantal namen van Helderse groenteboeren uit de vergetelheid te halen! Namen die mij te binnen schieten zijn onder andere: Planjé, Pranger en Verberne in de Sluisdijkstraat en Blom op de Ruyghweg. Jan Bel zat in de Visstraat en Biersteker en Geervliet in de Jan in ’t Veltstraat. En op de Spoorgracht zit van Os en dat is waarschijnlijk ook de laatste echte Helderse groenteboer die nog over is! In de Krugerstraat waar mijn oma woonde zaten dan weer de gebroeders Bos en opa Groot. Verder was er een hele verzameling groenteboeren die allemaal als achternaam de naam Koning hadden. Om de zoektocht naar de Helderse groenteboer wat overzichtelijker te maken heb ik naast de foto van groenteboer Jan Bel, een foto van geplaatst van de laatste gehouden groenteveiling in het veilinggebouw aan de van Speijkstraat.

Foto: Groenteboer Jan Bel in de Visstraat.

 

Foto: De laatste gehouden groenteveiling!

17 Comments on “817 – De groenteboer

  • Wij gingen in de jaren na de oorlog altijd naar groetenboer Verberne die zijn winkel had gevestigd in een garage in de La Reystraat, achter de woning in de Soembastraat op de hoek van de La Reystraat. Als de winkel in bedrijf was, stonden de garagedeuren open. Een toonbank was er niet. De kisten met groeten stonden tegen de zijmuren. Man en vrouw hielpen de klanten.

   • Dat groentehandels of bloemenwinkels geen toonbank hadden (maar wel een kassa op een klein tafeltje) kwam wel vaker voor. Die werden dan ook wel groentehal of bloemenhal genoemd.
    En over groenten en bloemen gesproken: in sommige andere landen was (en is misschioen nog) de combinatie groentehandel tevens bloemenhandel gebruikelijk. In Nederland ook wel eens gezien, maar niet in Den Helder.

 1. Ja, Koning aan de Middenweg deed ook aan antiek. Een winkel vol met spullen en groente!

 2. op de Polderweg zat Bregman en dat werd later van Etten ,die heeft er ook heel lang gezeten op de hoek van de Cronjestraat en de Polderweg en volgens mij zat Kansen in de Kerkstraat

  • Kansen zat in de Kerkstraat, later heeft meneer Kansen nog bij Albert Heijn in de Schooten gewerkt.

 3. Naast de drie genoemde groenteboeren in de Sluisdijkstraat had je nog Kalis in de Gravendwarsstraat. In de 1e Goverdwarsstraat zat de groentehal van mevr. Krijnen (hoop dat de naam correct is). Deze hal zat naast de ingang van garage Smit schuin daar tegenover zat kruidenier Bremer op de hoek Goverstraat 1e Goverdwarsstraat tegenover slager Twisk. Hebben wij het toch weer over een slager ha ha! Als ik het goed weet dan woonde de eigenaar van Kansen in de Schoolstraat tegenover de Torendwarsstraat. Op de hoek Huygensstraat Buys Ballotstraat zat groenteboer Bakker in de volksmond werd hij bakkertje genoemd.

 4. Volgens mij zijn er in de loop der jaren verschillende groentehandels met de naam Blom geweest.
  Een bijzondere groentehandelaar was Chiel (of Giel?) Blom.
  Zat ook in de politiek (VVD???) en als ik het goed heb was hij zelfs wethhouder (van de groene sla naar het groene laken, volgens een niet zo aardige politieke tegenstander), moet rond 1970 zijn geweest..
  Deze Blom was ook een van de “Krekeltjes”: drie zingende mannen met een gitaar, groepje dat lang heeft bestaan..

 5. Op die foto van de groenteveiling staan nou echt Den Helders bekendste groenteboeren.
  Om maar eens te noemen, Maus Klos, Jan Bel, Jaap Bambach, de gebr. Bos Kees Biersteker, Giel Blom (later wethouder) en Henny van de Vinne.

 6. Ik ken de groenteboeren niet zo goed, op Andre van Os en Stoopie na. Maar op de foto van de laatste groenteveiling valt Kees Biersteker natuurlijk wel op. Zoals altijd zeer markant.

 7. Bij ons kwam langs de deur groenteboer Roos, woonde ergens op de Binnenhaven.

 8. We hadden natuurlijk ook nog de legendarische HRC groenteboer Kees Marcus met z’n hal aan de Brakkeveldweg.