816 – Schooltandarts

Ik weet natuurlijk niet of het komt doordat de regering ons een aantal beperkingen heeft opgelegd, maar het aantal vragen met verzoekjes naar verschillende foto’s neemt hand over hand toe! En op zich is dat natuurlijk prachtig want dan weet je waar je deze rubriek week in week uit voor schrijft. Maar voor vandaag heb ik een wel heel bijzonder verzoek gekregen van de heer J. B. te D H. We weten natuurlijk allemaal dat het woord contact beroepen tegenwoordig in de media ruim aandacht krijgt. Ik hoef u natuurlijk niet uit te leggen wat dat voor beroepen zijn. Maar ééntje wil ik er wel uitlichten en dat is de tandarts, laat ik het nog ietsje specifieker zeggen de schooltandarts in dit geval. Ik heb wel een gehoord dat menig kind vroeger de zenuwen kreeg als die gele tandartswagen bij een school aankwam. En ik wil niet opscheppen maar in de tijd dat ik de schooltandarts bezocht was de dienstdoende tandarts aan boord van die wagen meestal mevrouw Dansik-Kelderman en dat vond ik vertrouwd omdat het mijn eigen tandarts was. Voor vandaag heb ik een prachtige foto van de gele tandartswagen die staat bij de Groen van Prinstererschool in de Wilhelminastraat.

Foto: Schooltandarts bij de Groen van Prinstererschool in de Wilhelminastraat.

8 Comments on “816 – Schooltandarts

 1. Nare herinneringen kreeg ik altijd als ik die bus zag staan bij school.

 2. Dit onderwerp maakte veel los op Facebook. Bart Jellema plaatste deze foto ook.
  Vermakelijk is dat mijn moeder nog tandarts assistente is geweest op de bus. Zij kan daar veel verhalen over vertellen variërend van overgevende kinderen tot kinderen die een briefje van hun ouders meekregen waarin stond dat hun kind geen pijn gedaan mocht worden.

 3. Deze foto roept geweldige herinneringen bij mij op, inderdaad mevrouw Dansik was de tandarts op de wagen. En de bestuurder van de tandartswagen was meneer Zeeman die woonde in de Sperwerstraat.

 4. Dit is nou echt jeugdsentiment Afgestoft bedankt hiervoor!

 5. Ik ben nog eens weggelopen van school toen ik die tandartswagen zag staan.

  • Onrust,nog net geen paniek heerste op school als de gele bus het schoolplein opdraaide.Lesgeven was haast niet mogelijk.Kinderen sloten zich op in het toilet.De stoere onder hen stapten onbevangen de bus in .Soms kwamen ze er heel stil uit.Huilende kinderen droeg ik in mijn armen de bus in.Tandarts de Graaf zag ik dan met rode konen, zweet op het hoofd aan het werk. Het was beslist geen pretje vertelde hij me later.
   Vijftien jaar eerder was ik zelf ‘ slachtoffer’ in de bus.De assistente siste me toe’ mond open, anders krijg je later een vals gebit’.Denk nog vaak aan haar als ik trouw mijn mond open doe bij een behandeling.
   Jaren later kwam ik haar tegen met een vals…… Ja, wat ik toen dacht.
   Maar’Die Gedanken sind frei.’gelukkig.