814 – Hr. Ms. Borculo

Vorige week moest ik voor iemand wat opzoeken in jaargang 1925 van het vooroorlogse weekblad de Prins der Geïllustreerde Bladen. Het mooie van dat soort bladen is dat je een stukje wereldgeschiedenis onder ogen krijgt waarvoor je tegenwoordig de televisie maar hoeft aan te zetten! Maar in die zelfde Prins viel mijn oog op iets waar ik mijn vader vroeger altijd over hoorde vertellen, namelijk de windhoos die op 10 augustus 1925 Borculo trof. De windhoos met een diameter van één à twee kilometer die grote verwoestingen aanrichtte. Bij de Koninklijke Marine hebben we de kustmijnenveger Hr. Ms. Borculo (1953-1971) gehad die deel uitmaakte van de Beemsterklasse. Hr. Ms. Borculo met het naamsein M 849 EX-AMS 107 liep op 23 februari 1954 komende uit de Verenigde Staten de haven van Den Helder binnen en ging vervolgens richting het Bassin van de Mijnendienstkazerne. Op onderstaande foto zien we Hr. Ms. Borculo nog afgebeeld met het oorspronkelijke naamsein 107!

Foto: Hr. Ms. Borculo.

6 Comments on “814 – Hr. Ms. Borculo

 1. Gelukkig bestaat De Bernisse nog, dit is de voormalige AMS 60 (M927-Spa) van de Belgische Zeemacht. Dit schip is in 1954 te water gelaten en heeft tegenwoordig als thuishaven Hellevoetsluis. Overigens is dit een prachtige foto van Hr. Ms. Borculo.

  • Even iets over De Bernisse (voormalige Spa) dit schip is nog gebouwd bij de Boelwerf in Temse (België)!

 2. Geweldig onze boot de Borculo de M849 schitterend om weer eens terug te zien.

 3. De Bernisse ligt aan de Museumkade in de Vesting Hellevoetsluis, tegenover mijn woning.
  Het is het enige schip van dit type dat nog bestaat. Het wordt onderhouden door vrijwilligers en is vaarklaar. Regelmatig kiest het koers naar Oostende, het is tenslotte afkomstig van de Belgische oorlogsvloot.
  Wie de marinesfeer van voor 1934 wil proeven wordt aangeraden eens naar Hellevoetsluis te komen. Evenals in Den Helder heeft Jan Blanken hier zijn sporen nagelaten. Ik mis hier alleen de werffluit die in mijn jeugd het levensritme in Den Helder bepaalde.

  • Mooi! Ik kom zeker volgend jaar als hopelijk de corona pandemie is geluwd een keer die kant op.

 4. Als die corona troep nog eens voorbij is ben ik ook van plan om een bezoek aan Hellevoetsluis te brengen.