810 – Smederij Jb. Kiljan in de Zwaanstraat

Meestal bewaar ik nieuw in mijn bezit gekomen historisch fotomateriaal voor het volgende jaar! Maar omdat, naar ik heb begrepen, veel mensen toen ze opgehokt zaten vanwege het covid-19 virus naar andere bezigheden zochten zoals kasten en de zolder opruimen werd er nog wel eens wat oud fotomateriaal gevonden. Conclusie, wij werden de afgelopen tijd met regelmaat benaderd door mensen met de vraag, doen we jullie een plezier met die oude foto’s, dan zien we er nog eens wat van terug in de rubriek Afgestoft. En dat is ook zo! Ik denk als ik het over de smederij van Kiljan heb, u allen zult zeggen, ja smederij Kiljan uit de Van Galenstraat. Het was altijd een fascinerend gezicht als je de smederij in de Van Galenstraat betrad, er hing ook altijd zo’n niet te beschrijven aparte geur. Maar meestersmid Jb. Kiljan was zijn smederij begonnen in de Zwaanstraat in de Ouwe Helder, en om dat te illustreren toon ik u vandaag een foto van de smederij in de Zwaanstraat. Overigens was Jb. (Jacob) Kiljan een verwoed bijenteler. Als lid van afdeling Den Helder van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland hebben ze nog eens een tentoonstelling georganiseerd in de hoeve Mariëndal, daar gaan we binnenkort ook eens aandacht aan besteden!

Foto: Smederij Kiljan in de Zwaanstraat.

5 Comments on “810 – Smederij Jb. Kiljan in de Zwaanstraat

  1. Interessante foto met een mooi verhaal, nu maar hopen dat door het Rutte effect er meer mensen fotomateriaal inleveren voor deze rubriek.

  2. Dit is toch fantastisch een foto van de smederij van Kiljan uit de Zwaanstraat!

    • Frank ik ben het helemaal met je eens dat dit een geweldig interessante foto is, maar natuurlijk ook een geweldig goeie rubriek!