807 – Havenkantoor

Vandaag brengen we eens een bezoek aan het oude Havenkantoor aan de Buitenhaven, en dat komt eigenlijk omdat ik vorige week een unieke verzameling oude Helderse Couranten en oude foto’s in mijn bezit kreeg. En in één van die kranten stond een fantastisch spannend verhaal over de bekende Helderse zeeschilder, en bekwaam buitenloods Haaike Abraham Jaarsma (1881-1970). Die tijdens een zware Noord-Wester storm op dinsdag 1 december 1936 het Engelse motorschip ,,Fauvette” naar Harlingen loodste vergezeld door twee journalisten van de Helderse Courant. Met een barkas vertrokken Jaarsma en de zijnen, met aan het stuurwiel van den Berg de stuurman van de ,,Utrecht” richting Huisduinen alwaar de ,,Fauvette” zich ergens bevond! Het water bonkt onder de neus van de barkas, en in één wilde opgezweepte berg van groen en vaalwit water en schuim vaart de barkas full speed, dansend en zwaaiend richting de ,,Fauvette”. Als men de ,,Fauvette” heeft bereikt klimt een ieder via een touwladder Jaarsma voorop aan boord van het schip. Na wat uitgeblazen te hebben in de stuurhut, geeft loods Jaarsma wat bevelen, en dan zet het schip koers op Harlingen een mijl of 36 verderop! Natte sneeuw, hagel, zeewater en dat alles hoog opgezweept door de Noord-Wester storm vergezelt de ,,Fauvette” richting Harlingen. En zo gaat het dan nog even door, en uiteindelijk arriveert de ,,Fauvette” rond kwart over één in de Haven van Harlingen. Omdat ik van het motorschip ,,Fauvette” geen foto’s heb leek het mij een goed idee om twee afbeeldingen van het oude Havenkantoor aan de Buitenhaven aan u te laten zien. Het oude Havenkantoor is denk ik bij het grote publiek het bekendst vanwege de betonning!

Tekening uit 1940 van het Havenkantoor.

Foto: Oude Havenkantoor.

Foto: De ,,Fauvette” in het ,,Willemshavendok” te Harlingen.

7 Comments on “807 – Havenkantoor

 1. Wat een schitterende start van de zondag is dit, in gedachten loop je er zo nog rond.
  En dat Jaarsma loods is geweest wit ik niet, prachtig verhaal.

 2. Het zou mooi zijn om er achter te komen wie die tekening in 1940 heeft gemaakt.

 3. Jaarsma was maar een klein mannetje maar groot als loods en zeer zeker als zeeschilder.

 4. Ik heb nog een Jaarsma aan de wand hangen hier in Vlissingen! Overigens is dit een steengoede aflevering van Afgestoft.

 5. Even op internet gekeken, prijs van een Jaarsma varieert van een paar honderd tot tweeduizend euro.
  Een oom van me had er ook een. Hij vertelde dat Jaarsma schilderijen op bestelling maakte, de klant mocht zeggen wat voor schip, wat voor weer enz.

 6. Jaarsma was een goede vriend van mijn vader. Ze woonden allebei op de Zuidstraat. Hij aan het begin en wij op nr. 71. Hij loods en zeeschilder mijn vader zeilmaker en had een winkel in scheepsbenodigheden.Na de oorlog bracht hij een bezoek aan mijn toen al doodzieke vader .’Geef mij je bord eens Barends’, vroeg hij.Op het witte bord tekende hij met inkt een zeegezicht met boot.Met zijn duim vol inkt veegde hij een patroon op de rand. Een laagje vernis kwam er overheen.De tekening uit 1947 is gesigneerd maar aardig vervaagd en de vernis laat los…. Maar het is er nog samen met een brief met handtekening en stempel van het loodswezen en nog twee schilderijen.Gelukkig hebben we een grote zolder.

 7. Prachtig stukje jeugdsentiment, ik heb ook nog een Jaarsma aan de muur hangen.