806 – Dokter W. J. Bakker

Op 26 oktober 1961 bestond het Witte Kruis in Den Helder 75 jaar en ter gelegenheid daarvan stond er een uitvoerig artikel in de Helderse Courant. Het bestuur van het Witte Kruis bestond in het jubileumjaar uit de volgende personen: mevr. J. Smit-Winkelman, dokter W. J. Bakker (voorzitter), de heer P. van Dalen (secretaris), mevr. M. K. Houtman-Klercq, de heer W. C. de Bie (penningmeester), en de heren W. Taal, J. H. Keijzer, J. P. Loots en S. J. J. J. Lemaire en burgemeester G. D. Rehorst (erevoorzitter). Een kleine bijzonderheid bij dit alles en zeker niet onbelangrijk is het feit dat het morgen precies 55 jaar geleden is dat op 1 oktober 1965 dokter (W.J.) Willem Jan Bakker in Den Helder overleed. Willem Jan Bakker werd op 26 september 1869 in Amsterdam geboren en trouwde op 14 september 1899 in Amsterdam met Clasina Henriette de Greve. Het gezin Bakker kreeg twee kinderen, een zoon en een dochter. Dokter Bakker heeft als huisarts veel voor Den Helder betekend, tijdens de oorlog bleef hij op zijn post ondanks dat hij geëvacueerd was in Alkmaar. Op privé vlak kende dokter Bakker de nodige tegenslag, zo verloor hij in april 1936 zijn 30 jarige zoon en zijn echtgenote overleed in januari 1945. Ongetwijfeld zullen er nog Nieuwediepers zijn die een bepaalde herinnering aan dokter Bakker zullen hebben die tot op zeer hoge leeftijd zijn beroep van arts uitoefende. Daarbij wil ik graag opmerken dat ik de laatste baby ben geweest die door dokter Bakker op de wereld is gezet, en daar ben ik hem natuurlijk nog eeuwig dankbaar voor.

Foto: V.l.n.r. dhr. P. van Dalen, dokter W.J. Bakker, dhr. J. H. Keijzer en burgemeester G.D. Rehorst.

7 Comments on “806 – Dokter W. J. Bakker

  1. Dokter Bakker was voor en na de oorlog de beste huisarts die Den Helder ooit gehad heeft. Alleen autorijden was niet zijn sterkste vak. Leuk dat je bij dit feit stil staat Cees.

  2. Ja, dokter Bakker was nog echt een arts waar je respect voor had. Mijn ouders hadden ook dr. Bakker met zijn praktijk aan de Javastraat.

  3. Vandaag is het precies 55 jaar geleden dat dokter W. Bakker op 96 jarige leeftijd overleed. Geweldig daar u daar aandacht aan besteed!

  4. Ik moet nog ergens een foto hebben waar een oom van mij samen met dr. Bakker voor het Parkzichtziekenhuis staan.

  5. Wat leuk de huisarts van m’n grootouders spectaculair deze foto heb ik nog nooit gezien.

  6. Ik moet nog ergens een jeugdfoto hebben van dokter Bakker, ik zal de foto opzoeken.