804 – Hr. Ms. Hendrik Karssen.

Ik weet niet hoe het met u gesteld is, maar ik ben altijd bijzonder geïnteresseerd geweest in schepen van de Koninklijke Marine die nadat ze van de sterkte waren afgevoerd een andere functie kregen! En in dit geval wil ik het vandaag hebben over Hr. Ms. Hendrik Karssen, dit voormalige marine-communicatievaartuig werd gebouwd op de voormalige Rijkswerf te Willemsoord en op 1 april 1940 in dienst gesteld als Mok1. Het schip overleefde de Tweede Wereldoorlog, zij het dat het tijdens de evacuatie van Duinkerken op 4 juni 1940 zwaar beschadigd raakte, en vervolgens in Duitse handen terecht kwam. Na de oorlog werd het schip in Duitsland teruggevonden en na reparatie op de Rijkswerf in 1949 weer in dienst gesteld. In 1954 werd het schip hernoemd naar Hendrik Karssen. Even iets over de naamgever, Hendrik Karssen werd geboren op 28 april 1918 te Bodja (Nederlands-Indië) en werd door de Japanners geëxecuteerd op 22 april 1942 te Bandoeng (Nederlands-Indië). Op onderstaande foto die waarschijnlijk gemaakt is bij een officiële gebeurtenis zien we Hr. Ms. Hendrik Karssen, op 5 maart 1973 werd ze van de sterkte afgevoerd! Daarna is het schip tot vorig jaar in gebruik geweest voor sportvissen op de Noordzee. En tegenwoordig wordt het schip gebruikt voor asverstrooiing op zee.

Foto: Hr. Ms. Hendrik Karssen.

 

8 Comments on “804 – Hr. Ms. Hendrik Karssen.

 1. Kijk dit is nou echt een stukje maritieme geschiedenis pur sang, omdat ook het levensverhaal van Hendrik Karssen is beschreven.

 2. Zou het kunnen zijn dat die foto van Hr. Ms. Hendrik Karssen is gemaakt tijdens de uitdienststelling op maandag 5 maart 1973.

 3. Ik ben nog een keer een reisje mee geweest toen ze gingen sportvissen, ik mocht de hamburgers bakken. Een fijn schip.

 4. Deze foto is van voor 1 oktober 1965. Op deze datum werden de (marine) blauwe petten officieel afgeschaft en vervangen door de huidige witte petten.
  Ik zal even moeten zoeken maar ik denk zelf nog een foto te hebben van de uitdienst stelling.
  Als ik het goed heb, was mijn vader destijds gezagvoerder op de Hendrik Karssen.

  • Ik wist het wel, deze rubriek gaat steeds interessanter worden.
   Mijn dank daarvoor!

 5. Ik heb naar aanleiding van deze Afgestoft aflevering alles nog eens nagelezen over Hendrik Karssen maar deze jonge man is samen met twee anderen op een verschrikkelijke manier aan zijn einde gekomen.