802 – ,,Peperhuisje”.

In september 1950 nam de Koninklijke Marine aan het Havenplein nabij de steiger van de Texelse boot het ,,Peperhuisje” in gebruik! Historisch juist is de naam natuurlijk niet, omdat het echte ,,Peperhuisje” heel vroeger op een andere plaats stond, en vooral omdat het witte gebouwtje nooit als ,,Peperhuisje” heeft dienst gedaan. Overigens is het niet onaardig, dat deze naam is blijven leven ook tegenwoordig nog al heeft het gebouwtje na het vertrek van de Koninklijke Marine weer een heel andere bestemming gekregen. Even een stukje historie, bij het oorspronkelijke ,,Peperhuisje” moest je vroeger belasting betalen vanwege de peper. Zo had de volksmond een naam voor het belastingkantoortje, dat ongeveer in 1813 op de pas aangelegde havendijk was gebouwd. Het schijnt, dat er over het algemeen goede zaken in het ,,Peperhuisje” werden gedaan, want per slot van rekening hebben ze er het voormalige belastingkantoor op het Koningsplein aan over gehouden. Op de zolder van het Marinevoorlichtingsgebouw werd in 1962 het eerste Marinemuseum in gebruik genomen, in 1966 verhuisde het museum naar het torentje aan de Hoofdgracht. Op onderstaande foto zien we het ,,Peperhuisje” nog in volle glorie als het kantoor van de Marinevoorlichting, rechts is ook nog het monument Voor Hen die Vielen te zien.

Foto: ,,Peperhuisje” .

6 Comments on “802 – ,,Peperhuisje”.

  1. Wat een prachtig verhaal over het ,,Peperhuisje” dit is echt een rubriek waar ik al heel veel van geleerd heb.

    • Meneer Doms als je wat vaker op Afgestoft zit kom je steeds meer aan de weet over Den Helder ik zeg doen!

  2. Ik kan mij het aanmeren met de Teso veerboot Koningin Wilhelmina nog herinneren dat was recht tegenover het Peperhuisje. Jongens dit is echt geweldig om terug te zien.