802 – ,,Peperhuisje”.

In september 1950 nam de Koninklijke Marine aan het Havenplein nabij de steiger van de Texelse boot het ,,Peperhuisje” in gebruik! Historisch juist is de naam natuurlijk niet, omdat het echte ,,Peperhuisje” heel vroeger op een andere plaats stond, en vooral omdat het witte gebouwtje nooit als ,,Peperhuisje” heeft dienst gedaan. Overigens is het niet onaardig, dat deze naam is blijven leven ook tegenwoordig nog al heeft het gebouwtje na het vertrek van de Koninklijke Marine weer een heel andere bestemming gekregen. Even een stukje historie, bij het oorspronkelijke ,,Peperhuisje” moest je vroeger belasting betalen vanwege de peper. Zo had de volksmond een naam voor het belastingkantoortje, dat ongeveer in 1813 op de pas aangelegde havendijk was gebouwd. Het schijnt, dat er over het algemeen goede zaken in het ,,Peperhuisje” werden gedaan, want per slot van rekening hebben ze er het voormalige belastingkantoor op het Koningsplein aan over gehouden. Op de zolder van het Marinevoorlichtingsgebouw werd in 1962 het eerste Marinemuseum in gebruik genomen, in 1966 verhuisde het museum naar het torentje aan de Hoofdgracht. Op onderstaande foto zien we het ,,Peperhuisje” nog in volle glorie als het kantoor van de Marinevoorlichting, rechts is ook nog het monument Voor Hen die Vielen te zien.

Foto: ,,Peperhuisje” .

5 Comments on “802 – ,,Peperhuisje”.

  1. Ik kan mij het aanmeren met de Teso veerboot Koningin Wilhelmina nog herinneren dat was recht tegenover het Peperhuisje. Jongens dit is echt geweldig om terug te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.