799 – Gemeentelijke schouwburg

Afgelopen week kreeg ik een compliment over de rubriek Afgestoft dat we zowel de actualiteit als de historie van Den Helder op een perfecte wijze presenteren! En dat soort opmerkingen doen deugd! Overigens is het vandaag precies 55 jaar (1965) geleden dat aan het Julianaplein 3 de inmiddels alweer gesloopte gemeentelijke schouwburg werd geopend. Ik moet u zeggen dat ik het nog altijd doodzonde vind dat de Helderse schouwburg uit het centrum van onze stad is verdwenen. En ik blijf erbij dat we met de gemeentelijke schouwburg van Den Helder ooit geschiedenis hebben geschreven onder leiding van de legendarische schouwburg directeur Louis van Loo en die zal nooit geëvenaard worden. Onder van Loo’s leiding werden er koffieconcerten georganiseerd en daar heb ik onder andere zien optreden The Pasadena Roof Orchestra en Papa Bue’s Viking Jazzband. Maar uniek waren ook de optredens van het trio Louis van Dijk (piano), Jacques Schols (bas) en John Engels (drums). Op onderstaande foto zien we de gemeentelijke schouwburg nog in haar oude gedaante met rechts twee iepen, daar is later ook nog een hoop gedonder over geweest. Het geeft toch wel weer een fijn gevoel om naar deze foto te kijken als herinnering voor later!

Foto: Gemeentelijke schouwburg.

10 Comments on “799 – Gemeentelijke schouwburg

 1. Gesloopt en waarvoor schuinebomen parkeerplekjes ben het met je eens Cees de oude schouwburg was geweldig Heb de nieuwe van binnen gezien en ik vind de sfeer ver te zoeken maar goed dit blijft ach ja

  • Die schouwburg had daar nooit mogen worden gebouwd, nota bene op de plaats van het rustieke Julianapark met een prachtige muziektent in het midden waar in de jaren vijftig Johnny Jordaan een keer met een optreden massaal publiek trok.
   Voor Louis van Loo directeur van de schouwburg werd, had hij de leiding van het Gemeentelijk Cultureel Bureau in de Koningstraat. Hij zat in het bestuur van de Muziekschool en speelde viool in de HOV, de Helderse Orkest Vereniging. Hij leidde tevens een daarvan afgeleid salonorkest.Overigens speelde ik viool in beide orkesten. Louis van Loo heeft heel veel betekend voor het culturele leven in Den Helder.

 2. Dat weet ik ook nog die koffieconcerten vooral die met The Pasadena Roof Orchestra, geweldig was dat! Maar ja vergeet een ding niet Louis van Loo was zelf ook muzikant, tegenwoordig hebben ze daar geen oog meer voor.

 3. Nadat het grootste deel van de binnenstad is gesloopt lijkt nu de volgende sloopronde z’n voltooiing te naderen. Het politiebureau, de brandweerkazerne, Koploper, Campanje, Goede Ree, …

 4. Ik ben na de sloop van deze schouwburg nog nooit in die nieuwe geweest op Willemsoord, ga altijd naar Alkmaar daar is de binnenstad ook veel gezelliger.

   • Het is maar hoe je het bekijkt, want na afloop van een voorstelling wil je graag de gezelligheid opzoeken en dan is Alkmaar toch stukken gezelliger.