798 – Julianaplein in betere tijden!

Vanwege het samenstellen en voorbereiden van een beamervoorstelling over de van Galenbuurt heb ik vorige week twee dagen lang zitten spitten in mijn fotoarchief! En u weet hoe dat gaat, je zoekt het één en je vindt het ander. Op zich is dat dan ook wel weer fijn want daarmee doe je dan weer inspiratie op voor het schrijven van een aflevering van Afgestoft. Vandaar dat ik voor vandaag gekozen heb voor een foto waarop de fotograaf Frans Weesing in een ontspannen zithouding zit op het Julianaplein. Ik vermoed dat de foto ergens begin jaren zestig van de vorige eeuw is gemaakt tijdens een Koninginnedagviering of misschien ter gelegenheid van de vlootdagen. U ziet dat er genoeg publieke belangstelling was om het evenement gade te slaan. Ik moet u zeggen dat ik met mijn ouders ook regelmatig stond te kijken bij de parades op zowel het Juliana en Bernhardplein. En het mooiste was natuurlijk als de Marinierskapel aan je voorbij trok in paradepas de defileermars spelende, als ik er aan terug denk krijg ik nog kippenvel!

Foto: Frans Weesing wacht op het juiste moment!

 

8 Comments on “798 – Julianaplein in betere tijden!

  1. Schitterende foto weer zeg echt genieten en idd die marsen cq taptoe’s gaven je altijd de rilingen

    • Deze foto geeft een goed beeld van de desolate toestand van een plein dat in de eerste plaats werd aangelegd ten behoeve van de marineparades op Koninginnedag. Die parades werden vele jaren na de oorlog gehouden op de Javastraat. De hoge officieren die de parade afnamen stonden dan op een tijdelijk gebouwd schavotje aan de kop van het plantsoen in het midden van de Javastraat. Maar toen de spoorlijn werd ingekort en er ruime vrij kwam kon dat natuurlijk niet langer. Zo ontstond het Julianaplein, een kale steenwoestijn in het centrum van de stad. Gelukkig heeft er inmiddels enige correctie plaatsgevonden,

  2. Volgens mij zat Frans Weesing vroeger bij de KM, overigens is dit inderdaad een schitterende foto.

  3. Prachtige foto! Nog nooit eerder gezien. Dank voor het begeleidend schrijven Cees.

    • Daar is Afgestoft echt superieur in in het tonen van unieke foto’s van Den Helder.