796 – Hr. Ms. Soemba

Soms zit het niet in het mooie, het fijne of de kwaliteit maar gewoonweg in het unieke van de foto! En dat is ook de reden dat ik u vandaag een heel aparte foto van de Buitenhaven laat zien. Waarop we zien afgebeeld een groep vissers die met hun vismanden onderweg zijn naar de visafslag die toen nog op de plek stond waar later de van Kinsbergenbrug werd gebouwd. Maar wat deze foto ook zo uniek maakt is dat zowel marine schepen en vissersboten bijna naast elkaar aangemeerd lagen aan de Buitenhaven. Zo zien we groots op de achtergrond Hr. Ms. kanonneerboot Soemba liggen. De Soemba heeft met haar zusterschip Hr. Ms. Flores actief deelgenomen aan de Tweede Wereldoorlog vooral tijdens de landing op Siciliƫ door het beschieten van diverse doelen. Van de Engelse oorlogspers kregen de Soemba en de Floris de bijnaam The Terrible Twins (vreselijke tweeling). De twee kanonneerboten Hr. Ms. Soemba en Floris hebben ook deelgenomen aan de landing in Normandiƫ. In haar nadagen heeft Hr. Ms. Soemba nog dienst gedaan als logemenschip voor het Marine Duikbedrijf in Den Oever.

Foto: Hr. Ms. Soemba.

 

10 Comments on “796 – Hr. Ms. Soemba

  1. Ondanks de slechte staat van de foto zien we hier weer een mooie foto uit vervlogen tijden waar visserij en marine op zijn afgebeeld prachtig

  2. Kijk dat is nou echt eens een interessante foto met een goed omschreven tekst erbij.

  3. Weer een erg mooie foto hoor!! Toen kon je nog lekker een rondje haven doen. Nu staan overal hekken helaas. Nogmaals, leuke foto, bedankt!!

    • Ja, waar is de tijd gebleven dat je nog een rondje haven kon doen zoals op deze foto te is.

  4. Wat een prachtige foto’s tonen jullie ons, de Soemba was mijn schip ik kan hier uren naar kijken.